Azerbaycan'ın doğalgaz rezervi ne kadar? Aliyev açıkladı

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın kendi kullanımı ve ihracat için 100 yıl daha yetecek doğalgaz rezervinin olduğunu açıkladı.

İspanyol haber ajansı EFE'ye açıklamalarda bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin yer altı kaynakları hakkında bilgiler verdi. Ülkesindeki doğalgaz rezervlerinin keşfedilmeye devam edildiğini dile getiren Aliyev, "Şu an yeni doğal gaz sahaları keşfetme sürecindeyiz. Enerji şirketlerinin, Azerbaycan’ın doğal gaz ve petrol sektörüne ilgileri artıyor" dedi. 

Azerbaycan'ın doğalgaz rezervi hakkında rakam veren Aliyev, ülkesinin ‘varlığı kanıtlanmış doğal gaz kaynaklarının 2.6 trilyon metreküp olduğunu, bunun da kendi kullanımı ve ihracat için 100 sene yetecek bir miktar olduğunu’ kaydetti.

AVRUPA PAZARINA SESLENDİ
Azerbaycan'ın ihtiyaç olması halinde doğalgaz üretimini artırabileceğini söylerek Avrupa pazarına seslenen Aliyev, “Tedarik ettiğimiz gazı daha önce sözleşmeli olarak Avrupalı tüketicilere ulaştırdık. Avrupalı tüketiciler tarafından ek talep olması hâlinde görüşmelere başlamalıyız, zira en başta gazı satmalı, sonrasındaysa üretmeliyiz. Doğal gaz işlerinde, genelde işler bu sırayla yürür” dedi.

Avrupa ülkelerine uzun yıllar petrol ihraç ettiklerini belirten Aliyev, “Avrupa pazarı için 15 senedir güvenilir bir petrol tedarikçisi olduk, hiçbir kesinti olmadı. Şimdi de güvenilir bir doğal gaz tedarikçisi olma rolünü oynamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

azerbaycan doğalgaz