Avrupa'nın enflasyonu açıklandı: Euro bölgesi Temmuz'da rekor tazeledi

TAKİP ET

Avrupa'da enflasyon artmaya devam ediyor. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin temmuz ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı.

Euro Bölgesi enflasyonu Temmuz’da yeni rekor kırdı. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası’ndan sert faiz artış beklentisini de gündeme getirdi.

Avrupa’da para birimi olarak Euro’yu kullanan 19 ülkenin oluşturduğu bölgede geçen ay yüzde 8,6 olan enflasyon, Temmuz'da yüzde 8,9’a yükseldi.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) bugün açıkladığı öncü veriye göre, enerji enflasyonu temmuzda yüzde 39,7 ile alt endekslerde zirvede yer aldı.

Haziranda yüzde 8,9 olan gıda, tütün ve alkollü içecekler enflasyonu temmuzda yüzde 9,8’e yükselirken, enerji dışı sanayi ürünleri enflasyonu yüzde 4,5, hizmet enflasyonu yüzde 3,7 olarak kayıtlara geçti.

İşlenmemiş gıda enflasyonu da yüzde 11 olarak açıklandı.

19 ÜLKENİN 10’U ÇİFT HANEDE

Euro bölgesindeki 19 ülkenin 10’unun tüketici enflasyonu temmuzda çift hanede yer alırken, ilk sırada yüzde 22,7’lik enflasyonla Estonya yer aldı.

Bölgede en yüksek enflasyona sahip ikinci ülke yüzde 21’le Letonya, yüzde 20,8 ile Litvanya olarak kayıtlara geçti.

Bölgenin en büyük ekonomisi Almanya’da enflasyon yüzde 8,5’e yükselirken, bölgenin en düşük enflasyonlu ülkesi yüzde 6,5 ile Malta oldu.

Avrupa enflasyon Euro Bölgesi