Avrupa Birliği eski temsilcisinden şok açıklama: "Taliban'ın Türk askerine saldırması kaçınılmaz!"

TAKİP ET

Taliban'dan kaçarak Türkiye'ye kaçak giren ve demografik yapıyı tehlikeye atan Afganlar tartışma konusuyken, Türkiye, Kabil'deki havaalanının işletmesi için gönüllü olmuştu. Konu hakkında Amerika'dan şok bir açıklama geldi. AB eski Ankara Temsilcisi Mark Pierini, "Taliban'ın Türk askerine saldırması kaçınılmaz" dedi.

Taliban’ın Afganistan topraklarındaki hakimiyeti yüzde 85’i aşmışken Türkiye'nin Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini sağlama önerisi tartışılmaya devam ediyor. Avrupa Birliği'nin eski Ankara temsilcilerinden Fransız diplomat Mark Pierini, bu görevin Türk ordusunun yapısına aykırı olduğunu savunurken dikkat çeken açıklamalar yaptı. 

VOA’ya konuşan Pierini, “Mevcut tehlikeler göz önüne alındığında, bu Türk ordusunun yapısına aykırı, çünkü uluslararası operasyonlarda Müslümanların birbirine asla silah çekmesini istemiyorlar. Geçmişte Afganistan ve 2011’de Libya’daki operasyonlara baktığımızda da Türkiye asla muharip görev üstlenmedi” dedi.

Kabil Havalimanı’nın Amerika, NATO ve Batı için çok önemli olduğunu belirten eski diplomat, “Batı’nın, Afganistan’dan çekilmesinden önce siyasi bir anlaşma sağlanamazsa Taliban’ın Türk kuvvetlerine saldırması kaçınılmaz” dedi. 

Böyle durumda akla 'Türkiye’nin bu işten ne kazancı olacağı' sorusunun geldiğini belirten Pierini, "Türkiye risk almaya karar verdi ve NATO’yla Amerika’ya şu öneriyi sundu: Rus füzeleri satın almasından sonra NATO içindeki durumunun yeniden dengeye oturmasını istedi. Bana da sorarsanız bu füzeler, NATO sistemleriyle uyum sağlamıyor" ifadelerini kullandı.

Taliban'dan Türkiye'ye yeni tehdit: Türk askerine izin vermeyeceğiz

Hulusi Akar'dan Afganistan açıklaması: Afgan kardeşlerimizin huzuru için talibiz

Cumhurbaşkanı açıkladı: Afganistan'dan 10 milyon kişi göç edebilir!

avrupa birliği ab taliban türkiye afgan afganistan türk askeri