ATO Başkanı Gürsel Baran: Türkiye'de işsizlik var ancak 'işsiz' yok!

TAKİP ET

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'deki işsizlik sorunu ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Baran, Türkiye'de işsizliğin olduğunu ancak işsizin olmadığını belirtti. 

Genç işsiz sayısı her geçen gün artarken Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran'dan ilginç açıklamalar geldi. ATO'nun internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada Bara, 3 milyon 399 bin işsizin bulunduğu Türkiye'de işverenlerin inşaattan sağlığa, tekstilden mobilyaya kadar pek çok sektörde istihdam edecek nitelikli eleman bulmakta zorluk yaşadığını belirtip "sorunun işsizlikten ziyade mesleksizlik" olduğunu ifade etti. 

Baran, "207 üniversitenin bulunduğu ülkemizde, 3 milyonu ön lisans olmak üzere yaklaşık 7,5 milyon üniversite öğrencimiz eğitim görüyor. Bu üniversitelerden mezun olan gençlerimizin bir bölümü eğitim gördüğü alanda aradığı işi, üyelerimiz olan işverenlerin de yine bir bölümü faaliyet gösterdiği alanda aradığı elemanı bulamıyor. Karşılıklı bu arayış hem bireyler hem işletmeler için zaman kaybı başta olmak üzere birçok kayba yol açıyor" dedi.

“OTO CAMCISINDAN SIVACIYA ELEMANA İHTİYACIMIZ VAR”
ATO'nun internet sitesinde "ATO Başkanı Baran: 'Türkiye'de işsizlik var ancak işsiz yok" başlığıyla yayımlanan açıklamada Baran, Türkiye'nin "nitelikli ara eleman" ihtiyacı olduğunu ifade ederken "Her beş gencimizden birinin işsiz olduğu ülkemizde sanayicimiz, tüccarımız istihdam edecek ara eleman bulamıyor. Oto camcısından, tornacıya, kalıpçıdan sıvacıya, pazarlamacıdan, depocuya kadar birçok meslek alanında ara elemana ihtiyacımız var" şeklinde açıklama yaptı.

“TÜCCAR VE SANAYİCİLERİMİZ, KAYIT DIŞI İSTİHDAM SAĞLAYANLARLA REKABET EDİYOR”
Ülkede geçici koruma altında bulunan Suriyeliler ile Afganların kayıt dışı olarak istihdam edildiğine dair bilgilerin de kendisine ulaştığını belirten Baran, "Nitelikli ara eleman istihdam etmek için önemli bir maliyet üstlenen tüccar ve sanayicimiz, bu maliyeti üstlenmeden kayıt dışı istihdam sağlayanlarla rekabet etmek zorunda kalıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de genç işsizlik oranının yüzde 22,7 düzeyinde olduğunu ifade eden Baran, Yerel yönetimlerde iş için gönderilmiş binlerce özgeçmişin beklediğini söyledi. Baran, "Ülkemizde işsizlik sorununun çözümü için atılacak adımlardan biri de kamunun istihdam deposu olduğu algısının yıkılmasıdır" dedi.

ATO BAŞKANI, EMİNE ERDOĞAN’IN KUZENİ
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, 2016 yılındaki başkanlık seçimlerinde dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek'e karşı 14 oy üstünlük kurarak ATO Başkanı olmuştu. Ayrıca Baran’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın kuzeni olduğu bilinmektedir.

ato işsizlik işsiz