Atatürk'ün, İran Şahı Rıza Pehlevi'yi ağırladığı törenin görüntüler yeniden gündem oldu

TAKİP ET

Atatürk'ün, İran Şahı Rıza Pehlevi'yi ağırladığı törenin görüntüleri. Atatürk, Bakanlar Kurulu'nu İran Şahı ile tek tek tanıştırıyor. Şah Pehlevi bu ziyaretinde Atatürk'e "Ben askerim ama sen Serdarsın (Büyük komutansın)" ifadelerini kullanmıştı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün İran Şahı Rıza Pehlevi'yi 1934 yılında ağırladığı görüntülerin restore edilmiş hali tekrar gündem oldu.

Atatürk, İran Şahı Pehlevi'ye önce TBMM Başkanını takdim etti ardından Başbakan İsmet İnönü ve bakanları tanıştırdı.

Söz konusu videoda Pehlevi ve Atatürk arasındaki samimi görüntüler oldukça dikkat çekti.

PEHLEVİ DE CUMHURİYET REJİMİNİ İSTİYORDU

Türkiye ile İran Devleti arasındaki ilişkiler de kimi zaman gergin anlar yaşanmış olsa da, çoğu zaman dostane bir ilişki söz konusu olmuştur.

Mustafa Kemal Paşa, dış politikasının temelini tüm devletlerle iyi ilişkiler üzerine kurmuştur.

İran ile olan ilişkilerde ise, diğer devletlere göre daha hassas davranmıştır. İran Şah’ı Rıza Pehlevi, Türkiye’nin dostane ve samimi tavrına aynı hassasiyette karşılık vermiştir.

İki ülke arasında yaşanan yakın ve dostane ilişkiler Rıza Şah’ın Türkiye ziyareti ile perçinlenmiştir.

Mustafa Kemal Paşa, Şah’ın ziyareti için özel olarak hazırlanmıştır. Şah’ın bu ziyareti Türk ve İran kamuoyunda büyük ses getirmiştir. Türk basını yaşanan bu tarihi ziyaretin her anını takip etmiş ve Türk halkı ile de paylaşmıştır.

Rıza Pehlevi'nin Türkiye'ye olan sempatisi ve, Türkiye'deki gibi Cumhuriyet ilan etme fikrine oldukça sıcak olduğu biliniyor.

Ancak Pehlevi rejimi değiştirecek cesareti gösteremedi.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

 

atatürk pehlevi