Atatürk'ün ilk kez yayınlanan röportajı: "Fransa ısrar ederse sonsuz güçlükler var olacaktır!"

TAKİP ET

Atatürk'ün Fransız gazetesine verdiği ancak hiç yayınlanmayan röportaj ortaya çıktı. Atatürk, Fransa'nın uzlaşma tutumunu sert bir dille eleştirirken "Sürdürülmesi halinde sonuçlarına katlanırsınız" mesajı veriyor.

AKP Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Halil Özşavlı, Atatürk'ün bilinmeyen bir röportajını İngiliz Milli Arşivi'nde buldu.

Özşavlı'nın duyurduğu röportaj 12 Şubat 1923 tarihine ait. Fransız Le Temps gazetesinin Mustafa Kemal Atatürk ile yüz yüze yaptığı röportajda çok çarpıcı ifadeler var.

İşte Atatürk'ün o tarihi röportajı:
"Kapitülasyonları hiçbir koşul altında kabul etmeyeceğiz. Bağımsızlığımız için savaştığımız 4 yıl boyunca her zaman bunu gösterdik. Fransızların bu konuda diğer herkesten daha uzlaşmaz olması beni şaşırttı. Şahsımın ve ülkemin Fransa'ya karşı hissettiği duygular dostanedir. Fransız hükümeti, bağımsızlığımızı tehlike altına sokacak koşulları kabul etmemiz konusunda ısrarcı olursa biz bu ısrarın dostane olduğunu kabul edemeyiz. Yeni Türkiye, diğer milletler gibi yaşamak istiyor. Biz yen Türkiye'nin, ikinci bir Çin veya koloni addedilmesine karşıyız. Biz köle olmayacağız. Eylemlerimizi harekete geçiren tek şey, tam bağımsızlığa olan talebimizdir ve Fransız halkı, tutumumuzun başka bir motivasyondan kaynaklandığını düşünmemelidir. Fransa ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz çünkü iki ülkenin birçok müşterek çıkarı var. Bunlar karşılıklı ilişkiye dönüşürse bu, en yararlısı olacaktır. Eğer olmazsa sonsuz güçlükler var olacaktır."

HİÇ YAYINLANMADI
Fransız Le Temps gazetesinden Paul Gentizon ile yapılan röportaj gazetede de yayınlanmamış. Röportaj İzmir Limanı'nda demirleyen İngiliz savaş gemisi Curacoa'nın seyir defterine işlenmiş.

Burada şu ihtimal öne çıkıyor. Avrupa'dan gelen gazeteciler Atatürk ile yaptıkları röportajı yabancı uyruklu gemiler üzerinden gazete merkezlerine iletiyordu. O dönemde İzmir'de bulunan İngiliz savaş gemisine iletilen röportaj geminin seyir defterinde de kayıt altına alındıktan sonra Fransa'ya gönderiliyor. Ancak Fransız gazetesi röportajı hiç yayınlamıyor ve sadece geminin seyir defteri sayesinde İngiliz arşivlerine girebiliyor.

atatürk fransa röportaj ilk kez yayınlanan röportajı halil özşavlı mustafa kemal atatürk gazete