Asgari ücret zammı ne kadar oldu? Asgari ücret ne kadar, zam geldi mi

TAKİP ET

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren asgari ücrete yeni zam için son düzlüğe girildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Temmuz ayında zam yapılması için toplandı. Vatandaşlar asgari ücrete ne kadar zam yapılacağını merakla bekliyor. İşçi temsilcisi Türk-İş, talep ettiği zam oranını açıkladı. İşte asgari ücrete dair son gelişmeler...

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada asgari ücrete ek zam geleceğini söylemişti. Erdoğan'ın açıklamasının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı. Peki temmuz asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte yeni asgari ücrete ilişkin detaylar...

TOPLANTI SONA ERDİ, BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, askeri ücrete ara zam için gerçekleştirilen ilk komisyon toplantısının ardından sosyal medyadan açıklamada bulundu.

Bilgin'in paylaşımı şöyle:
"İşçi ve işveren temsilcilerimizle bir araya geldiğimiz Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantımızı gerçekleştirdik. Üreterek büyümeye devam eden güçlü Türkiye’nin emektarı işçilerimizi enflasyonun negatif etkisinden koruyacak düzenlemeleri hayata geçireceğiz."

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANDI
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ara zam toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde saat 14.00'te başladı. Komisyon, işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISINDAN İLK AÇIKLAMALAR
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "Ben de bu sürecin ülkemiz adına, çalışan kesim adına, işçiler adına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Vatandaşlarımızın beklentisi var. Üçlü mutabakatla, hem işçi, hem devletimizin hem de işletmelerimizin, işveren mutabakatı ile ara zamda mutabık olduk. Buraya severek isteyerek geldik. Dengeli bir rakamda anlaşacağımızı ümit ediyorum. Saygı ve selamlarımı sunuyorum" dedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Sayın Bakanım, özellikle uzun yıllar sonra asgari ücretle ilgili bir toplantı yapıyoruz. Bu son 5 aydır enflasyonda olan, gıdada olan yüksek artıştan kaynaklı bir iş. Enflasyon ortada. Enflasyon çerçevesinde dar gelirliyi, asgari ücretliyi nefes aldıracak bir düzenleme olur temennim odur. Benim de TİSK'in değerli başkanı kardeşimin de düşünmesi lazım. Burada 86'sı örgütsüz bir toplumda, öyle bir noktaya geliyor, herkes asgari ücretli sözleşme. Burada bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var" dedi. 

İŞÇİ TEMSİLCİSİ, İSTEDİĞİ ZAM ORANINI AÇIKLADI
Komisyona işçiyi temsilen katılan Türk-İş, talep edecekleri zam oranını açıkladı. Türk-İş, 6 aylık enflasyon kaybının telafi edilmesi talebiyle yani yüzde 40 zam isteğiyle masaya oturacak.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yılın ilk 6 aylık döneminde enflasyonun yüzde 40 civarı gerçekleşmesinin beklendiğine dikkat çekerek “6 aylık enflasyon ne kadar olursa biz gerçekleşen o enflasyon kaybının asgari ücrete aynen yansıtılmasını istiyoruz” dedi.

OCAK AYINDA YÜZDE 50.50 ZAM YAPILMIŞTI
2021’de brüt 3 bin 577, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücrete yüzde 50.50 zam yapılmıştı. 2022 yılı için brüt 5 bin 4, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira olmuştu.
 

asgari ücret zam maaş ekonomi asgari ücret tespit komisyonu işçi işveren maaş zammı ek zam ara zam asgari ücret ne kadar