Asgari ücret görüşmeleri başladı! Bakan Vedat Bilgin en yüksek beklentiyi açıkladı

TAKİP ET

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu. Bilgin, asgari ücretteki en büyük beklentiyi açıkladı.

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği asgari ücret için görüşmeler bugün başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu. Bilgin, "Ekonomideki dalgalanmaların ve enflasyonun karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz" dedi.

Bakan Bilgin, "Asgari ücret son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan bir konu haline geldi. Asgari ücret gerçekten önemli. Türkiye'de asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon civarında işçi var emekçi var. Emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz" diye konuştu.

EN BÜYÜK BEKLENTİYİ AÇIKLADI
Vedat Bilgin, "Firma sahipleri 3500-3700 asgari ücret isterken, profesyönel yöneticiler çok uçuk olarak 6 bin ve üstü rakamlar istemiştir. Asgari ücretteki en büyük beklenti yüzde 37'yle 3751 ve 4000 bin arasında bir rakam telaffuz ediliyor. Görüşmeleri 4 oturumda bitirmeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"ASGARİ ÜCRETLİ SAYISINI AZALTMAK GEREKLİ"
İşçi tarafı adına konuşan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat şunları söyledi:

“Artarak devam eden enflasyonla ve dövizdeki yükselmeyle beraber insanların alım gücü düştü. Daha da yoksullaştılar. Bu şartlar asgari ücretteki beklentileri yükseltmiş durumda. Asgari ücret maalesef genel bir yaşam ücreti olarak algılandı.

Asgari ücretli çalışan sayısını azaltmak gerekiyor. Bunu yapmak içinse insanların sendikalı olabilecekleri yapıyı oluşturmak gerek. Toplu iş sözleşmesi sayısını artırmamız gerekli. İnsanlar bu hakları kullanamadığı için asgari ücretli çalışmayı kabul etmek zorunda kalıyor.

Dünyada ve ülkemizde ucuz emek üzerinde kurgulanmış bir çalışma sistemi var. Küresel ekonomide rekabetin tek yolunu ucuz emekte gördüler. Bunun sonucunu da görüyoruz.”

"İŞÇİ VE İŞVEREN VERGİ KONUSUNDA MUTABIK"
Irgat, bu yıl ilk defa enflasyonun üzerindeki bir artışı işverenlerin de kabul ettiğini belirterek, “Vergi oranlarının indirilmesi konusunda da mutabıkız. Asgari ücretten vergi alınmaması kadar insani bir şey düşünemiyoruz” dedi.

asgari ücret vedat bilgin ekonomi maaş zam vergi işçi işveren