Asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı!

TAKİP ET

Türk-İş, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını açıkladı. Verilere göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için aylık 2 bin 830 liralık gıda harcaması yapması gerekiyor.

Türkiye'de yaşam standartları her geçen gün azalırken asgari ücrette erimeye devam ediyor. Ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği aylarda 4 kişilik bir ailenin açlık sınırıda arttı.  Türk-İş'in araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, Mayıs'ta aylık bazda yüzde 2.28 artışla 2 bin 830 lira 17 kuruşa çıktı.

YOKSULLUK 9 BİN 218 LİRA
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı da (yoksulluk sınırı) 9,218.79 liraya yükseldi. Bekâr bir çalışanın "yaşama maliyeti" de aylık 3,435.22 lira olarak belirlendi.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA
Türk-İş açıklamasında, "Çalışanların ailesiyle birlikte 'insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmeleri' daha da güçleşmektedir" denildi ve eklendi:

"Asgari ücret açlık sınırının altındadır. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) bir yıl öncesine göre 392 lira ve yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) 1,277 lira arttı.  Yılın sadece ilk beş ayı sonunda, aile bütçesine gelen ek yük ise 783 lira oldu."

 

açlık sınırı türk iş asgari ücret gıda ekonomi maaş