AREA 2021 yılı seçim anketinin sonuçlarını açıkladı! İşte partilerin oy oranları

TAKİP ET

AREA Araştırma, "Türkiye Siyasi Gündem Araştırmaları – 2021 Genel Değerlendirmesi" anketinin sonuçlarını açıkladı. Ankete göre Cumhur İttifakı oy oranı düşerken Millet İttifakı'nın oyları yükseldi. İşte anketin detayları...

AREA Araştırma Ocak-Aralık 2021 tarihlerinde yapılan toplam 12 araştırmaya ilişkin “Türkiye Siyasi Gündem Araştırmaları–2021 Genel Değerlendirmesi” sonuçlarını açıkladı.

İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Ankara, Adana, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya ve Diyarbakır'da gerçekleştirilen ve ortalama 2 bin kişi ile gerçekleştirilen anketlerin detayları şu şekilde:

Vatandaşlar hükümetin ekonomi politikasını yüzde 70,1 oranında başarısız buluyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini başarısız bulanların oranı ise yüzde 55,3. 

Araştırmada "Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna şu yanıtlar alındı:

Toplam seçmen üzerinden AKP: yüzde 24,7
Geçerli oylar üzerinden AKP: yüzde 30,5 

Toplam seçmen üzerinden CHP: 22,0
Geçerli oylar üzerinden CHP: 27,2

Toplam seçmen üzerinden İYİ Parti: 12,8
Geçerli oylar üzerinden İYİ Parti: 15,8

Toplam seçmen üzerinden MHP: 7,3
Geçerli oylar üzerinden MHP: 9,0

12 ay boyunca yapılan anketlere göre partilerin ve ittifakların oy trendi şöyle:




Araştırmaya katılanların yanıtları geçmiş seçimlerle de karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmaya göre AKP 2018'den bu yana yüzde 8,4 oranında oy kaybetti.  CHP ise 2018'den bu yana 2,2 oranında oyunu yükseltti. 

Araştırmaya katılanlar; "Sizce Türkiye'nin yönetim sistemi ne olmalıdır?" sorusuna ise yüzde yüzde 59,2 Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem yanıtını verirken, yüzde 40,8 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yanıtını verdi. 

"Sizce, Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusuna verilen yanıt ise yüzde 56,7 oranında ekonomi oldu. 

anket area 2021 seçim seçim anketi seçimler