Araştırma: Biontech aşısının etkisi kaç ay sonra azalıyor?

TAKİP ET

Dünyada koronavirüs salgınına karşı aşılama devam ediyor. Türkiye'de de aktif olarak kullanılan Biontech aşısına dair İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonuçları açıklandı. Buna göre, Biontech aşısının etkisinin kaç ay sonra azaldığı ortaya çıktı.

Koronavirüse karşı Türkiye'de 90 milyon dozdan fazla aşı yapılırken 35 milyon 794 bin kişi çift doz aşısını oldu. Aşılama tüm dünyada hızla devam ederken aşılara ilişkin araştırmalarda devam ediyor. 

Sözcü'nün aktardığına göre, son olarak İngiltere’de verileri inceleyen ve analiz eden bilim insanları Pfizer/BioNTech ve Oxford/AstraZeneca’nın geliştirdiği aşıların etkisinin kaç ay içinde azaldığını ortaya çıkardı.

Buna göre, Pfizer/BioNTech aşısının etkisinin 5 ile 6 ay içerisinde koruyuculuk etkisinin yüzde 88 seviyelerinden yüzde 74 seviyelerine düştüğü belirtildi.

Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca’nın geliştirdiği aşıda ise etkililik oranının dört ile beş ay içerisinde yüzde 77’den yüzde 67’e düştüğü kayıtlara geçti.

1.2 milyondan fazla test sonucunun analiz edildiği araştırmayı yürüten Tim Spector, “En kötü senaryoda, yaşlılar için ya da sağlık çalışanları için kış aylarında koruma yüzde 50’nin altına düşecek. Bu sonuçlar harekete geçmemiz gerektiğini gözler önüne seriyor. Oturup, zaman içinde aşının etkisini yitirmesini bekleyemeyiz” dedi.
 

biontech aşı koronavirüs aşılama