Araç sahipleri dikkat: Egzoz muayenesinde yeni dönem!

TAKİP ET

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren "Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık Egzoz muayenesinde yeni dönem başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Bakanlık; kağıt tüketiminin azaltılması, hizmet sürecinin hızlandırılması amacıyla Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) uygulama usul ve esasları belirleyerek Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı.

Yönetmelikle yer alan açıklamalara göre egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıların ve çevrenin korunması, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılması da amaçlanıyor. Aynı zamanda denetimlerin EGEDES üzerinden gerçekleştirilmesiyle araçlarda belge bulundurma zorunluluğu kalkacak.

Öte yandan, hizmet süreçlerinin iyileştirilmesi için de düzenlemeler gerçekleştirildi. Araç sahiplerinin ölçüm raporları ile ilgili düzeltme ve plaka değişikliği gibi işlemleri elektronik ortamda yürütülecek. Yetki belgesi başvurularında istenen belge sayısı azaltılarak dijital ortamda paylaşıma açılan bilgi ve belgeler başvuru sahibinden istenmeyecek.

araba otomobil muayene araç muayene egzoz emisyon resmi gazete