Apple ve Google, Koronavirüsü izlemek İçin Birlikte Çalışıyor

TAKİP ET

Apple ve Google, Amerika'da hükümet yetkililerinin Bluetooth teknolojisini kullanarak koronavirüs vakalarını izlemelerine yardımcı olmak için işbirliği yapıyor.

Slikon Vadisi’nin iki dev şirketi Apple ve Google aralarındaki rekabeti bir kenara bırakarak corona virüsüne karşı işbirliği yapıyor. İki dev şirket corona virüsüne(covid-19) maruz kalmış insanları ve bu insanların kimlerle temas ettiğini öğrenmek adına ortak bir platform geliştiriyor.

Apple ve Google ilk olarak mayıs ayında İOS ve Android platformlarında çalışabilecek mevcut halk sağlığı uygulamaları üzerine kurulu arayüzler sunacak. Bunu daha sonrasında önümüzdeki aylarda kullanıcıların tercih edebileceği daha kapsamlı bir platform izleyecek.

Ortak Platformun Kullanımı Nasıl Olacak?

Corona virüs testi pozitif çıkan bir akıllı telefon kullanıcısı platforma girecek hizmetini etkinleştirecek. Daha sonrasında bu kişinin temas kurduğu kişilere “ koronavirüs testi pozitif çıkan birisiyle temas kurdukları” şeklinde bir bildirim gönderilecek.

Dünya Ülkeleri Bu Platformu “Kilit Bir Çalışma” olarak değerlendirdi.

Dünyanın dört bir yanındaki yetkililer, corona virüs maruziyeti izlemek ve karantinaları uygulamalarını geliştirmek için teknolojiyi kullanmanın etkin bir çözüm oalcağını belirttiler. İsrail, Tayland ve Hong Kong dahil olmak üzere çeşitli hükümetler, Apple ve Google’ın platformu için korona virüsün hızlı yayılmasını durdurmak için kilit çözümlerden biri olarak tanımladılar .

ABD Hükümeti Çözüm İçin Slikon Vadisi’nden Yardım İstiyor.

ABD hükümeti Covid-19'a karşı çözümleri Silikon Vadisi'nde arıyor, Facebook ve Google geçen ay virüsün yayılmasını izlemek için cep telefonu konum verilerinin kullanımını araştırdıklarını doğruladı . Bazı şirketler ayrıca Kuzey Dakota eyaleti, popüler bir bizon izleme uygulamasının tasarımcıları tarafından yapılan ve kişi izlemeyi etkinleştirmek için kendi platformunu başlattı .

Bu Çözümler Virüs Sonrası Gizlilik İhlaline Yol Açabilir.

Gizlilik savunucuları ve dünya çapındaki uzmanlar, pandemi bittiğinde izleme platformlarının potansiyel olarak bir gözetleme aracı olarak kullanılabileceğini söyledi. Temas izleme teknolojisiyle ilgili endişeleri işaretlediler. Bazı uzmanlar, bluetooth özellikli kişi izlemenin etkinliği hakkında şüpheler de dile getirdiler .

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yapılacak bir brifing sırasında Apple ve Google'ın ortaklığı hakkında sorulduğunda gizlilik endişelerini de ima etti.

"Çok yeni, yeni bir teknoloji, çok ilginç ama bir çok insan bir insanın özgürlüğü konusunda endişeleniyor" dedi. "Buna bir göz atacağız."

Apple ve Google, dünyanın en popüler iki mobil işletim sistemini yapan (İOS ve Android) sürekli rekabet eden rakipler, Apple ve Google kullanıcıların, platformun çalışması için açık bir onay vermek zorundalar ve bireysel kullanıcıların temaslarını tanımlamak dışında  hiçbir bilgi toplanmayacaklarını da eklediler.