Antalya'da Rusya ve Ukrayna zirvesi bitti: Lavrov ve Kubela'dan kritik açıklamalar

TAKİP ET

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya Diplomasi Forumu'nda düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kubela açıklama yaptı.

Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiğini görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Görüşmenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” dedi. Kuleba, "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız" diye konuştu. 

Amaçlarının Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek olduğunu söyleyen Kuleba, "Çavuşoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım" şeklinde konuştu. 

"TESLİMİYET LİSTESİ GİBİ"
Kuleba, "Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi" derken, "Ben burada (Antalya'da) bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisinde biri olarak çözüm bulma amacıyla geldim. Ama kendisi (Lavrov) sadece dinleme amacıyla geldi" diye konuştu. 

"BİYOLOJİK ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, "İnsani koridor açılması önerimizi tekrarladık" derken, "Krizin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Rusya Dışişleri Bakanı, "Konuşulanlar kağıt üstünde kalmasın, çözüm olsun istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Rusya sınırı yakınında biyolojik çalışmalar yapılıyor" diyen Lavrov, "AB dahil olmak üzere diğer ülkeler, Ukrayna'ya ölümcül silahlar göndererek tehlikeli bir şekilde hareket ediyor" şeklinde konuştu. 

"PUTİN ZELENSKİ İLE GÖRÜŞMEKTEN KAÇINMIYOR"
Lavrov, "Ukrayna'daki güvenlik garantilerini görüşmeye hazırız. Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna’nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz” dedi.

"Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor" diyen Lavrov, "Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük" ifadelerini kullandı.

NÜKLEER SAVAŞ SORUSUNA YANIT
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Nükleer savaş olacak mı?" sorusuna "İnanmak istemiyorum ve inanmıyorum" yanıtını verdi.

lavrov kubela rusya ukrayna savaş türkiye antalya çavuşoğlu