Anket: "Erdoğan'a asla oy vermem" diyenlerin oranı yükseldi!

TAKİP ET

Erdoğan'ın anketlerdeki düşüşü devam ediyor. Son anket sonuçlarına göre, 'Erdoğan'a oy vermem' diyenlerin oranında yükseliş yaşandı. Yükselişte Sedat Peker'in açıklamalarının etkili olduğu ve ekonomik sıkıntıların had safhada olmasının etkili olduğu belirtildi.

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin Haziran ayı anket sonuçları belli oldu. Ankete göre, ‘Erdoğan’a oy vermem’ diyenlerin oranında artış yaşandı. "Erdoğan'a oy vermem" diyenlerin Şubat ayında yüzde 43 iken, Haziran'da bu oranın yüzde 50.4'e çıktığı belirtildi.

Siyaset Bilimci Doç. Derya Kömürcü, Haziran ayı anket sonuçlarını Cumhuriyet'e değerlendirdi. Kömürcü,“Erdoğan’a asla oy vermem diyenlerin oranı artıyor mu?“ sorusuna “Evet, Erdoğan’a 'asla oy vermem' diyenler şu anda Türkiye’nin en kitlesel ve kararlı siyasal gücünü oluşturuyor. Şubat ayında ölçtüğümüzde yüzde 43 çıkmıştı, bugün yüzde 50.4 çıkıyor. Dahası Erdoğan’a kesinlikle oy veririm diyenlerin oranında geçen aya göre haziranda 4 puanlık bir azalma söz konusu" şeklinde cevap verdi.

Kömürcü, bu ‘Erdoğan’a oy vermem’ diyenlerin artmasındaki etkiyi “Yaşanan ekonomik sorunların nedeni ekonomi politikalarında yapılan yanlışlardır” ifadesi ile açıklarken bu görüşüne katılan seçmenlerin oranının yüzde 70, “ekonomik sorunların nedeni ülke yönetiminde liyakatsizlik ve adam kayırmacılığın geçerli olmasıdır” görüşüne katılanların oranının ise yüzde 68 seviyesinde olduğunu söyledi.

Oranlara bakıldığında ülkenin “bir anonim şirket gibi” yönetilmesinden memnun olmadığını belirten Kömürcü, Sedat Peker hakkında “Sedat Peker’in açıklamalarından seçmenlerin haberdar olup olmadığını ölçmüş, bu açıklamalarla ilgili ne düşündüklerini öğrenmeyi hedeflemiştik. Araştırmanın yapıldığı tarihte yüzde 56.5 olan Peker’in açıklamalarından haberdarlık oranı bugün yüzde 90’a ulaşmış durumda” dedi. 

Kömürcü, Peker ve Soylu arasında yaşanan tartışma için “Peker’in açıklamalarına Süleyman Soylu’nun verdiği yanıtları tatmin edici bulup bulmadıklarını sorduğumuzda seçmenlerin yüzde 58’i tatmin edici bulmadığı yanıtını veriyor. Bu tabii muhalefet partilerinin şu anda sahip olduğu seçmen desteğini aşan bir oran olarak dikkat çekiyor ve iktidar kanadından sınırlı oranda da olsa Soylu’ya yönelik bir eleştiri olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı. 

"SEÇMEN KORKUYOR" 
"Seçmenlerin yüzde 66’sı sahip olduklarını kaybetmekten korkuyor. En çok korkuyu nerede yaşıyorlar?" sorusu üzerine Kömürcü, “Türkiye’nin öyle derin, öyle kronikleşmiş sorunları var ki vatandaşlar korku, kaygı ve ümitsizlik içinde yaşıyorlar. 100 kişiden 70’inin bir biçimde ödemeye çalıştığı bir borcu, kredisi ya da taksiti var ve insanlar borçlarını ödeyemez hale gelmekten korkuyorlar. Zaten yüzde 19’u ödeyemiyorum, yüzde 62’si güçlükle ödüyorum diyor. Seçmenlerin yüzde 63’ü asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmekten korkuyor” şeklinde cevap verdi.

EKONOMİK KRİZİN NEDENLERİ
– “Ekonomik sorunların nedeni dış güçlerin saldırılarıdır” görüşüne katılanların oranı yüzde 41.
– Ekonomik sorunların kaynağında Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini görenlerin oranı yüzde 53.
– “Ekonomik sorunların nedeni, ülke yönetiminde liyakatsizlik ve adam kayırmacılığın geçerli olmasıdır” diyenler yüzde 68 seviyesinde.

erdoğan anket oy vermem oy seçim seçmen akp