Ankara Eczacı Odası Başkanı Ercanlı: "Ciddi anlamda ilaç yoklukları yaşıyoruz"

TAKİP ET

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, kur farkı sebebiyle ecza depolarında ciddi bir ilaç yokluğu yaşandığını açıkladı. Ercanlı, "Bu yoklukların çoğu maalesef kurdaki makas artışından dolayı ithal ürünlerde gerçekleşiyor. Buna karşın ilaca yapılacak zam, bulunurluğu tek başına çözecek bir unsur değil" sözlerine yer verdi.

Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybı, pek çok alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de sıkıntıları beraberinde getirdi. Birçok ilaç firması, döviz cinsinden istediği fiyatları alamaması sebebiyle piyasaya ilaç sürmedi.

Bloomberg HT'de '60 dakika' adlı programa konuk olarak katılan Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, eczanelerdeki ilaç yokluğuna dikkat çekti. Ercanlı, ecza depolarından veri aldıklarını bildirerek şunları söyledi: 

"İLAÇTA BU KADAR DIŞA BAĞLI OLDUĞUMUZ SÜRECE SORUNLARI HALLEDEMİYORUZ"

Şu an eczanelerimizde ciddi anlamda ilaç yoklukları yaşıyoruz. Ecza depolarından almış olduğumuz verilere göre; yüzde 17 oranında ilaç yokluğu söz konusu. Bu yoklukların çoğu maalesef kurdaki makas artışından dolayı ithal ürünlerde gerçekleşiyor. Buna karşın ilaca yapılacak zam, bulunurluğu tek başına çözecek bir unsur değil. Biz ilaçta bu kadar dışa bağımlı olduğumuz sürece sorunları maalesef halledemiyoruz, halledemeyeceğiz de.

"İLAÇ HAMMADDESİNİN YÜZDE 98 İTHALATA BAĞLI"

Ercanlı, mevcut ilaç fiyat kararnamesinden vazgeçilmeyecekse yıl içerisine yayarak 3-4 kere kur düzenlemesi yapılması gerektiğini gerektiğini ifade etti. Ercanlının katıldığı yayına konuk olan Atabay Kimya icra Kurulu Üyesi Doğan Taşkent de şunları dile getirdi: "Hammadde ve ambalajlar Döviz ile ile giriyor. İlaç hammaddesinin yüzde 98 ithalata bağlı" sözlerine yer verdi. 

"ECZACILAR EKİMDE YAPILACAĞI BÜYÜK MİTİNGİN HAZIRLIĞI İÇİNDE"

Ercanlı ayrıca eczane ekonomilerinin de şu anda çok kötü durumda olduğunu ve eczacıların Ekim ayında yapılacağı büyük bir mitingin hazırlığı içinde olduklarını ifade etti.

 

 

ankara eczacı odası taner ercanlı ilaç kur gündem sağlık