Altay Tokat: "Meclisimiz 'Gazi' ama şehit ve gazilere sahip çıkmıyor!"

TAKİP ET

Emekli Korgeneral Altay Tokat, "19 Eylül Gaziler Günü" için yazdı. Tokat, "Meclisimiz Gazi. Dünyada emsali yok ama şehit ve gazilere sahip çıktığını maalesef söyleyemiyorum" dedi. İşte Altay Tokat'ın AYKIRI için kaleme aldığı yazı...

 ALTAY TOKAT / ANALİZ

GAZİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN !

Bu vesile ile Şehit ve Gazilerimizi minnet,şükran ve saygıyla bir kez daha anıyoruz ve selamlıyoruz. Bende bir Kıbrıs Gazisiyim. Bundan dolayı yazımı bu bilinçle yazdım ve vatandaşlarımızın takdirlerine sunuyorum.

Şehit ve Gazilik, dünyanın her yerinde kutsal bir ünvan olup, toprağı vatan, toplumu millet yapan temel ve yüce değerlerden biridir. Bu nedenle, devletin bekası uğruna canlarını adayarak savaşmış ya da mücadele etmiş kahramanlara verilir.

Şehit ve Gaziler, millet ve devlet tarafından özel onurlandırılan ayrıcalıklı insanlardır. Dinimizde de şehitlik ve gazilik her iki alemde en yüce mertebe olarak kabul edilir.

Milletlerin tarihini zenginleştiren, geleceğine ışık tutan ve moral değerlerini güçlendiren o milletin kahramanlarıdır. Kahramanların başında da şehit ve gaziler gelir.

Türklerde şehit ve gazilik en eski kahramanlık ünvanıdır. Önceleri bu kahramanlara 'ALP' denilirdi. Sonra şehit ve gazi tanımı kullanılmaya başlanmıştır.

Ulus olarak, düşmanla mücadelede ya da savaşta "Ölürsem şehit, kalırsam gazi" inancına sahip bir milletiz.

Milletimiz ve devletimiz, şehit ve gaziliği büyük bir onur, gurur ve şeref kaynağı olarak görür.

Toprağımızın vatana dönüşmesinde, bayrağımızın özgürce dalgalanmasında, ezanın rahatça okunmasında şehit ve gazilerimizin büyük payının olduğunu unutmayalım. Bu kahramanlarımıza gereken saygı, sevgi, vefa ve ilgiyi esirgemeyelim.

"Benim şehidim misin? Benim gazim misin ?" şeklinde düşünen veya davranan aşağılık ve cahil insanları uyaralım, eğitelim, tepki gösterelim ve fırsat tanımayalım.

ŞEHİT VE GAZİ GÜNLERİ NEDİR ?
Şehit ve gazileri toplu olarak anmak, moral ve motivasyonlarını güçlendirmek amacıyla her devlet ve milletin Şehitler Günü ve Gaziler Günü vardır. Bu günde törenler ve değişik kutlama etkinlikleri düzenlenir.

Bu anlamda, bizde 18 Mart Şehitler Günü, 19 Eylül Gaziler Günü kanunla kabul edilmiştir. Bu şanlı ve şerefli özel günler milletimize ve devletimize mal olmuş bulunmaktadır.

Kurtuluş Savaşı'nda Sakarya Meydan Muharebesi kazanılınca TBMM tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'ya 19 Eylül 1921 günü Gazilik ünvanı ve Mareşallik rütbesi verildi.

Bu olaydan esinlenerek 27 Haziran 1921 tarih ve 4768 sayılı Kanunla 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kabul edildi.

GAZİLİK TANIMI
Gaziler; Malül Gazi ve Muharip Gazi olmak üzere iki kategoride sınıflandırılmaktadır.

Malül Gazi; Bir savaşa fiilen katılan ve savaşta yaralanan asker ve diğer görevlilere denir.
Muharip Gazi; Bir savaşa katılan ve savaşta yara almadan dönenlerdir.

GAZİ DERNEKLERİ
Biri Muharip Gaziler Derneği diğeri Harp Malülleri, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği olmak üzere yasal ve önemli iki dernek vardır.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği; 2847 sayılı Yasa ile 1984'de kurulmuştur.

Türkiye Harp Malülü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği ise 1808 sayılı Yasa ile 1983'de faaliyete geçmiştir.

GAZİLERE VERİLEN SOSYAL HAKLAR VE ÖNERİLER
Her devlet şehit ve gazilerine bazı sosyal ayrıcalıklar tanımıştır. Böylece, toprağın vatan olmasında ve devletin bekası uğruna canlarını adayanlara sahip çıkılmakta, vefa gösterilmekte ve milli ruhun kuvvetlendirilmesine katkı sağlanmış olmaktadır.

Bizde şehit ve gazilerimize verilen hak ve ayrıcalıklar her yıl daha da artırılmaktadır.

Bununla beraber, uygulamada bazı eksiklikler, sıkıntılar ve karışıklıklar yaşanmaktadır. Bu yöndeki önerileri özet şekilde aşağıda sunuyorum.

1. ŞEREF AYLIĞI; Gazilere verilen şeref aylıklarında farklılıklar vardır. Bu ayrımcılık gazi anlamıyla çelişki yaratmaktadır ve adil değildir. Bunun yeniden düzenlenmesinin ve en düşük Şeref aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum.

2. SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANMA; Yasalarımıza göre gaziler sağlık hizmetlerinden ücretsiz istifade eder, özel hastanelere sevk şartı aranmaz. Ancak, özellikle özel hastanelerin çoğu hasta şehit ve gazilerden ücret talep etmektedir. Milletvekilleri ile bazı üst düzey bürokratlara tanınmış sağlık desteği şehit ve gazilere de sağlanmalı ve hastaneler denetlenerek keyfi uygulamalara fırsat verilmemelidir.

3. KAMU KURUM ve KURULUŞLARINA AİT MİSAFİRHANE ve SOSYAL TESİSLERDEN BU KURUM KURULUŞLARIN KENDİ PERSONELİ GİBİ YARARLANMASI; Bazı görevlilerin mevzuattan bilgileri olmadığı için gerginlikler yaşanmaktadır. İlgili makamlar tarafından aksaklığın düzeltilmesinin faydalı olacağını kanısındayım.

BİLGİLENDİRME AMACIYLA ABD'DE GAZİLER
ABD'de 1 Kasım, Gaziler Günü ve tören ve kutlamalar yapılıyor. ABD Gazilerine "PURPLE HEART" yani "MOR KALP" madalyası veriyor. Bu madalyayı takmış olan gaziye polis selam veriyor, lokantada garson en iyi masayı gösteriyor, lokantadaki diğer müşteriler yanına gelerek afiyet olsun diyor, bazı müşteriler fotoğraf çektiriyor, parklarda aynı ilgi ve saygı gösteriliyor.

Özel hastanelerden de ücretsiz yararlanıyor. Eğer gazi çalışabiliyorsa mutlaka iş bulunuyor. Gazi çalışamayacak durumda ise devlet ihtiyaçlarını ömür boyu karşılıyor. Otomobilinin plakası değişik.

ABD'de "Mor Kalpli" adamın yani gazinin sahip olduğu ayrıcalıklara parlamenterler bile sahip değildir.

İşte 'Süper Güç' ve 'Gelişmiş Demokrasi'nin yaşandığı ülkede durum böyle. Yorumu okuyucular yapsın.

Meclisimiz Gazi. Dünyada emsali yok ama, Meclisimizin şehit ve gazilere gereği veya beklenen kadar sahip çıktığını maalesef söyleyemiyorum. 

Şehit ve gazisine sahip çıkmayan, saygı ve sevgi göstermeyen devlettende, Milletdende, insandanda hayır gelmez. 

Tekrar şehit ve gazilerimizi saygıyla selamlıyorum. - Altay Tokat

ALTAY TOKAT KİMDİR?
Altay Tokat 1999'da korgeneral rütbesiyle emekli oldu. Aynı zamanda Kıbrıs Gazisi olan Tokat ve OHAL döneminde Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı ve Jandarma Asayiş Komutanı olarak görev yaptı. PKK ile mücadele etti. TSK'nın en büyük dış operasyonlarından biri olan Çekiç Harekatı'nı yönetti. Kara Kuvvetleri iç güvenlik doktrinini yazdı.

Tokat, başarılarından dolayı beş madalya ile ödüllendirildi.

altay tokat şehit gazi gaziler günü emekli korgeneral altay tokat