Alp Erinç Yeldan: "Dünya Türkler gibi tüketim yapsaydı gezegenimizin kaynakları bir sene içinde tükenirdi"

TAKİP ET

Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İklim Araştırma Komisyonu'nda bir sunum yaptı. Yeldan sunumunda, 'Eğer dünyada yaşayan 8 milyar insan Türkler gibi üretip, tüketseydi ne olurdu? 8 milyar küsur dünya insanı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı alışkanlıklarıyla tüketim ve üretim yapsaydı gezegenimizin kaynaklarını bir sene içinde tüketiyor olurdu' dedi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İklim Araştırma Komisyonu’nda yer kürenin doğal kaynaklarının “hoyratça” kullanıldığı tespiti yapıldı.  Komisyonda Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan, iklim krizi, aşırı tüketim, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması üzerine konuştu.

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz’ın haberine göre, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan,  ülkelerin ayak izini (footprint) yani üretim, tüketim ve dünya kaynaklarını kullanma oranlarını incelediklerini, bu yolla hangi ülkenin bu kaynakları nasıl tükettiğini araştırdıklarını belirterek, komisyonda “Eğer dünyada yaşayan 8 milyar insan Türkler gibi üretip, tüketseydi ne olurdu?” sorusunu gündeme getirdi.

Yeldan, “şu anda 8 milyar küsur dünya insanı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı alışkanlıklarıyla tüketim ve üretim yapsaydı gezegenimizin kaynaklarını bir sene içinde tükeniyor olurdu. Petrol zengini Orta Doğu ülkeleri Katar, Bahreyn gibi tüketim yapıyor olsak, dünyamızın kaynakları çoktan tüketilmiş olurdu. Sözün özü şu; gezegenimizin kaynaklarını çok hoyratça kullanıyoruz. Kaynakları tasarruf edecek, sürdürülebilir bir biçimde ileriki nesillere aktaracak bir tüketim ve üretim desenine sahip değiliz” ifadeleri ile sorusunu cevapladı.

alp erinç yeldan türkiye meclis tbmm