Alman şirketler hakkında Uygur Türkleri için suç duyurusu!

TAKİP ET

Avrupa Anayasal Haklar ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR), tekstil üzerine faaliyet gösteren Alman şirketleri hakkında Doğu Türkistan'da Uygur Türklerinin zorla çalıştırılarak maddi kazanç sağladığı iddiası ile suç duyurusunda bulundu.

Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik soykırımı devam ederken Avrupa Anayasal Haklar ve İnsan Hakları Merkezi'nden (ECCHR), dikkat çeken bir adım geldi.  ECCHR, Almanya'daki birçok tekstil firması hakkında, Çin'de Uygur Türklerinin zorla çalıştırılmasından kazanç sağladıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu

DW Türkçe'nin haberine göre, aralarında Hugo Boss ve Lidl gibi ünlü şirketlerin de bulunduğu çok sayıda Alman firmasının, Doğu Türkistan'da Uygur Türklerinin zorla çalıştırılmasından doğrudan ya da dolaylı yoldan kazanç sağlayarak suç işlediği ileri sürüldü.

Avrupa Anayasal Haklar ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR), Federal Başsavcılık'a sunduğu dava dilekçesinde Uluslararası Af Örgütü'nün, Çin yönetiminin Uygurları tekstil sanayiinde çalışmaya zorlamasının yer aldığı raporlarına da atıfta bulundu. Alman şirketlerinin de halen ya da kısa süre öncesine kadar Sincan'da üretim yapan tedarikçi firmalarla çalıştığı iddia edildi.

ECHHR, Federal Başsavcılık'tan "muhtemel zorla çalıştırmayı ve şirketlerin muhtemel hukukî sorumluluklarını incelemeye almasını" talep etti. Karlsruhe'de bulunan savcılık, Almanya'da devletler hukuku başlığındaki suçların kovuşturulmasından sorumlu bulunuyor.

ECHHR İş ve İnsan Hakları Programı Müdürü Miriam Saage-Maaß ise şirketlerin haksız kazançlarına yönelik "Şirketleri Uygur halkının sömürüsünden kazanç sağlarken Avrupa hükümetlerinin Çin'deki insan hakları ihlallerini eleştirmesi kabul edilemez." şeklinde tepkisini ortaya koydu.

uygur türkü doğu türkistan çin almanya