Aldığınız maske virüsten korumuyor olabilir.

TAKİP ET

Dünyada ciddi bir hızla yayılan Koronavirüs (COVID-19) salgını, tüm ülkeleri kırmızı alarmla harekete geçirdi. Türkiye'de de ilk vakanın açıklamasının ardından virüsle mücadelede tüm tedbirler uygulanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı son açıklamalarla birlikte toplu alanlarda ve iş yerlerinde maske takma zorunluluğu ülke genelinde uygulamaya konuldu. Açıklanan tedbir ardından vatandaşlar maske satın almak için eczanelere akın etti. Ancak uzmanlar uyarıyor: 'Her maske aynı oranda korumuyor.'

EGEHAN ERKÜN / İSTANBUL

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak hızla dünyaya yayılan Koronavirüs (COVID-19) salgını, Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilanının ardından birçok ülkenin ciddi tedbirler almasına sebep oldu. 11 Mart tarihinde ilk vakanın açıklandığı Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı tarafından her gün güncellenen vaka istatistikleri sonucu, Bilim Kurulu’nun önerileri dikkate alınarak yeni tedbirler ve yaptırımlar uygulanıyor. Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Bilim Kurulu’nun önerilerini dikkate alarak yeni tedbirleri açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunda günlerdir tartışılan “Maske koruyor  mu?”, “takılmalı mı yoksa takılmamalı mı?” sorularına noktayı koydu. Erdoğan’ın,“Toplu alanlarda ve iş yerlerinde maske takmak zorunlu olacak.” açıklamasının ardından vatandaşlar, eczanelere ve maske satışı yapılan internet sitelerine akın etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve birçok uzman tarafından ‘izolasyon’ vurgusu yapılıyor fakat dışarı çıkmak zorunda olan vatandaşlar hangi maskeleri tercih etmeli?

HANGİ MASKE NE KADAR KORUYOR?

Hindistan’ın Bangalore şehrinde bulunan ilaç şirketi Varsoy Healtcare’nin (Varsoy Sağlık Hizmetleri) araştırmalarına göre; virüslerden en çok koruyan maske tipi N95. İkinci sırada ise genellikle sağlık çalışanları tarafından tercih edilen cerrahi maskeler yer alıyor. Cerrahi maskeleri ise FFP1 tipi maskeler takip ediyor.  Aktif Karbon ve yıkanılabilir bez/sünger maskelerinin virüsten koruma oranlarıysa ne yazık ki çok düşük seviyelerde seyir ediyor.

BEZ MASKELER DE KORUYOR MU?

Çin, Hindistan, Moğolistan, Filipinler ve Nepal’de temsilcilikleri bulunan Smart Air Filters (Akıllı Hava Filtreleri) şirketinin verilerine göre; bez ve süngerden üretilen maskeler de belirli ölçülerde koruyor. Yapılan testler sonucu açıklanan verilere göre;  N95 tipi maskeler yüzde 98-99 bandında korurken, cerrahi maskelerin yüzde 77-78 bandında koruduğu biliniyor. Bez maskelerin virüsten koruma verileri incelendiğinde ise Varsoy Healtcare’in araştırmasıyla ciddi oranda farklılık göze çarpıyor.

Smart Air Filters, yayınladığı istatistiklerde, bez ve sünger maskelerin de yüzde 60 seviyesinde koruduğunu iddia ediyor.

İki araştırma şirketinin de verilerinin hem fikir olduğu nokta ise, “N95,cerrahi ve FFP1 tipi maskeler, bez maskelere kıyasla virüsten daha yüksek oranlarda koruyor.”