AKP'nin üniversite politikası çöktü, yüzlerce bölüm boş kaldı!

TAKİP ET

Milyonlarca adayın heyecanla beklediği YKS yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Sonuçlardan sonra baraj puanın düşürülmesi ve AKP'nin her ile bir üniversite politikasının sonuçları ortaya çıktı. Tercih yapan adaylar 169 bölümü hiç tercih etmezken bin 280 bölümü tercih eden öğrenci sayısı 10'un altında kaldı. 

Üniversite yerleştirme sonuçlarını açıklayan ÖSYM, yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri de yayımladı. Dikkat çeken verilerde ‘Her ile üniversite’ politikasının olumsuzlukla sonuçlandığı görülüyor. Yerleştirme sonuçlarına göre 9 vakıf üniversitesi kontenjanın yarısını bile dolduramadı.

Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, hem kamu üniversitesinde hem vakıf üniversitelerinde birçok bölüm boş kaldı. Bin 300’e yakın bölüme yerleşen kişi sayısı 10’un altında kaldı. Ayrıca tam 169 bölüm kimse tarafından tercih edilmedi.

AKP, BARAJI DÜŞÜRDÜ 195 BİN KONTENJAN BOŞ KALDI 
Yerleştirme sonuçlarına göre toplamda boş kalan kontenjan sayısı 195 bin 304 olurken bu kontenjanın 120 bin 167'sini 4 yıllık lisans programları, 75 bin 137'sini ise 2 yıllık ön lisans programları oluşturdu.

169 BÖLÜME HİÇBİR ÖĞRENCİ YERLEŞMEDİ 
Ülke genelinde toplam bin 280 bölüme 10 kişinin altında öğrenci yerleşti. 5 kişi veya altında öğrencinin yerleştiği bölüm sayısı ise 988. 169 bölüme ise hiç kimse yerleşemedi. Hiç kimsenin yerleşemediği bölümlerden bazıları; Muş Alparslan Üniversitesi moleküler biyoloji ve genetik bölümü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türk-İslam arkeolojisi bölümü, Gaziantep Üniversitesi iktisat bölümü, Artvin Çoruh Üniversitesi peyzaj mimarlığı bölümü şeklindeyken Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Adıyaman Üniversitesinde bazı bölümleri 10 kişinin altında öğrenci tercih etti. 

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ DE BOŞ KALDI
Devlet üniversitelerinin yanı sıra birçok vakıf üniversitesinde de kontenjanlar boş kaldı. Kontenjanları yüzde 50’nin altında kalan vakıf üniversiteleri yüzde 48,73 ile Beykoz üniversitesi, yüzde 48,18 ile Antalya Akev Üniversitesi, yüzde 48,68 ile İstanbul Gelişim Üniversitesi olurken bu üniversiteleri yüzde 45,34 ile İstanbul Arel Üniversitesi ve yüzde 45,25 ile Kapadokya Üniversitesi takip etti. 

“GELECEK AÇISINDAN BİR IŞIK GÖRÜLMÜYOR”
2002’den bu yana üniversite sayısında ciddi bir artış olduğunu ancak nitelikli ve donanımlı öğrenci yetiştiren kurumların azaldığını belirten Eğitim Uzmanı Ali Taştan, “Şu an üniversite sayısı 207’ye ulaşmış durumda. Ama bu artış nitelikli bir eğitim verildiğine işaret etmiyor. 90’lı ve 2000’li yıllardan önce öğrenciler soruların neredeyse yüzde 30-40’ını yapamadığında 4 yıllık bölümlere yerleşemiyordu. 

Ancak günümüzde toplam soruların yüzde 10’unu yapan öğrenciler 4 yıllık bölümlere yerleşebiliyorlar. Her geçen yıl daha az soru yapan çocuklar 4 yıllık fakültelere giriyor. Bu gittikçe daha da aşağı iniyor ve nitelik düşüyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin yüksek eğitim geleceğinin parlak olmadığı görüyorum. Gelecek açısından bir ışık görülmediğini vurgulamak gerekli” şeklinde konuştu.

akp üniversite kontenjan her ile üniversite erdoğan