AKP'den ekonomik OHAL açıklaması! Ekonomik OHAL nedir?

TAKİP ET

AKP'nin çıkardığı birçok yasaya öncülük eden ve Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Prof. Dr. İzzet Özgenç'in "Ekonomik bunalım sebebiyle OHAL ilânına hazırlıklı olmamız gerekir" sözlerine AKP'den açıklama geldi.

Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Prof. Dr. İzzet Özgenç'in ekonomik OHAL ilan edilebileceğini ve vatandaşların bankalardaki dolarla el konulabileceğini açıklaması tartışma yaratmıştı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Özgenç'in açıklamasının ardından iktidara seslenerek "Sakın yapmayın. Türkiye'yi iflasa götürürsünüz" demişti.

Yaşanan gelişmelerin ardından AKP'den ilk açıklama geldi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ekonomik OHAL iddiasıyla ilgili olarak, "Saçma sapan bir iddia, böyle bir şey düşünülemez" dedi.

Meral Akşener'den ekonomi ve OHAL uyarısı: Türkiye iflasa gider, sakın yapmayın!



EKONOMİK OHAL NEDİR? İLAN EDİLİRSE NE OLUR?
Ekonomik gelişmelerden dolayı OHAL ilan edilip edilemeyeceği arama motorlarında sorgulanan konulardan birisi oldu. Anayasanın 119. maddesine göre; ekonomide yaşanan gelişmeler OHAL ilan etmeye imkan sağlayabiliyor.

Yasada belirtilen hallerin bir veya birden fazlasının görülmesi durumunda yurdun bir veya birden fazla bölgesinde altı ayı geçmemek üzere OHAL ilan edilebiliyor.

OHAL kararı alındığında, Resmi Gazetede yayınlanır ve tüm yurt geneline bilgisi verilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, onay vermesiyle birlikte OHAL resmi olarak faaliyete girer. Onay verilmeden önce Türkiye Büyük Millet Meclisi bir toplantı düzenler. Meclis, OHAL süresini üzerinde bazı değişiklikler yapabilir. Duruma göre OHAL süresi değişiklik gösterebilir. Bakanlık Kurulu, her OHAL ilan edilişinde dört ayı geçmeyecek şekilde düzenleme yapabilir ve yeniden düzenleyebilir. Durumun düzelmesiyle birlikte OHAL kaldırılabilir.

ekonomi ekonomik ohal ohal akp izzet özgenç