Akaryakıta gelen zamlar sonrası YouTube'da bu videolar yayılmaya başladı: "Evde mazot üretimi"

TAKİP ET

Akaryakıta peş peşe gelen rekor zamların ardından YouTube'da "Evde akaryakıt üretimi" başlıklı videoların sayısında artış yaşandı.

Peş peşe tarihi zamlar sonrası benzinin litresi 26 lirayı, motorinin ise 25 lirayı aştı. Rekor seviyeye çıkan akaryakıt zamları sonra dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Araç deposunu doldurmanın maliyeti 1000 TL'yi aşınca vatandaşlar evde akaryakıt üretmenin yollarını aramaya başladı. Son dönemde YouTube'da "Evde akaryakıt üretimi" başlıklı videoların sayısında artış oldu.

Cumhuriyet'in haberine göre son birkaç ay içerisinde yayımlanan bazı videoların 500 bin izlenmeyi geçtiği görülüyor.


ARAÇLARA KOYUP ÇALIŞTIRIYORLAR
Yüz binlerce kişi tarafından izlenen videolarda atık bitkisel yağ ve bazı ek maddeler kullanılarak “nasıl biyodizel yakıt üretilebileceği” tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor. Söz konusu videolara göre, “Ev ya da restoran mutfaklarından çıkan atık yağlar önce çok küçük delikli filtrelerden geçirilerek, içindeki artıklardan arındırılıyor. Yüksek ısı verilerek içindeki su kalıntıları uzaklaştırılan atık yağ olabildiğince berrak hale getiriliyor. Sonrasında içerisine ısıtıcı yerleştirilerek yaklaşık 60 derecelik ısıya ulaştırılan yağa belirli oranda etil ya da metil alkol ve ‘lavabo açıcı’ ile karıştırılıyor. Bir süre dinlendirilen karışımın dibine çöken ‘gliserin’ kısmı ayrılıyor. Üst tarafında kalan bölüm ise biyodizel yakıt oluyor”. Videolarda, “elde edilen yakıtın depoya konulması sonrası araç motorunu çalıştırdığı” da gösteriliyor.

Söz konusu videoları paylaşan yayıncılar, yapılan “kimyasal işlemin ve kullanılan malzemenin tehlikesine” dikkat çekerken, elde edilen biyodizel yakıtın özellikle “yeni nesil araç motorlarına zarar verebileceği” uyarısını da yapıyor. Videolarda yer verilen bilgilere göre “söz konusu işlem sırasında kullanılan “metil alkol ve lavabo açıcıya çıplak elle dokunulmaması” gerekiyor. Yüksek ısılara çıkan atık yağın insan bedeniyle teması halinde “ciddi yaralanmaya yol açabileceği” vurgulanıyor. Elde edilen yakıtın gliserinden ayrıştırılmaması durumunda “aracın motoruna zarar verebileceği” ve “yüksek onarım bedelli arızalara yol açabileceği” uyarıları yapılıyor. Ancak söz konusu yakıtın “traktörler ve ‘kara düzen’ adıyla bilinen eski tip dizel motorlarda kullanımının bir soruna neden olmayacağı” kaydediliyor. Videolarda “biyodizel üretmenin yasak olmadığı” ancak elde edilen yakıtın ticarete konu olması durumunda “akaryakıt kaçakçılığı” suçlamasına konu olabileceğine dikkat çekiliyor. 

akaryakıt zam mazot biyodizel motorin evde mazot yapımı evde biyodizel yapımı youtube