AK Parti, HDP, Gelecek ve DEVA Andımız karşıtı ittifakta birleşti

TAKİP ET

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 8. Daire'nin Andımız'ın okullarda tekrar okunmasını sağlayacak kararını bozmasının ardından tartışmalar başladı. Andımız'ın okunmasını yasaklayan karar AK Parti, HDP, DEVA ve Gelecek Partisi'ni 'Andımız İttifakı'nda birleştirdi. İşte Andımız kararının ardından siyasilerin yaptığı tepki ve destek açıklamaları...

BERAT TEMİZ / AYKIRI 

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 2018 yılında Danıştay 8. Dairesi’nin Andımız'ın okullarda tekrar okunmasını sağlayacak kararı bozmasıyla birlikte Andımız'ın okullarda okunması tamamen yasaklanmış oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın başvurusu sonucu Danıştay'ın Andımız'ın okullarda okunamayacağı yönünde karar vermesiyle birlikte siyasette tartışmalar başladı.

Andımız'ın okullarda okunmasını yasaklayan karar AK Parti, HDP, DEVA ve Gelecek Partisi'ni 'Andımız İttifakı'nda bir araya getirdi. CHP, MHP, BBP ve İYİ Parti ise Danıştay'ın Andımız'ı yasaklayan karara tepki gösteren tarafta yer aldı.

Danıştay kararının ardından siyasilerin geçmişte yaptığı Andımız karşıtı söylemleri ortaya çıkarken yeni açıklamaları tepkilere neden oldu. İşte Andımız'ın okunmasına karşı çıkan siyasilerin geçmişte söyledikleri ve günümüzde verdikleri demeçler...

DEVA PARTİSİ ANDIMIZ'A "KİMLİK DAYATMASI" DEDİ!
AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan Ali Babacan'ın kurduğu DEVA Partisi, Andımız'ın okutulmasına karşı çıktı. Yine AK Parti'den istifa ederek DEVA Partisi'ne katılan İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Andımız için "Tek tip makbul vatandaş tasavvuruna sahip otoriter toplum düzeni kalıntısıdır" dedi. 

İşte o haber:

DEVA Partisi, Andımız'ın kaldırılmasına destek verdi!



GELECEK, "MİLİTARİST" DEDİ! DAVUTOĞLU, ATATÜRK DÖNEMİNİ HEDEF ALDI
Gelecek Partisi sözcüsü Serkan Özcan, katıldığı bir programda Andımız'ı tek tipçi ve militarist olarak tanımlarken, yeniden geri gelmesiyle ilgili tartışmaları anlamsız bulduklarını açıkladı. Özcan'ın sözlerini, Gezi'deki Kabataş yalanını atan Elif Çakır'ın desteklemesi dikkat çekti.

Terör örgütü PKK ile masaya oturulan sözde 'çözüm süreci' döneminde Başbakan olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise Andımız'a karşı çıkarken Mustafa Kemal Atatürk dönemini hedef aldı.

Davutoğlu sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Milletimizin ortak vicdanı ve sözü olarak İstiklal Marşı varken tek parti döneminin tektipleştirici sloganlarına ihtiyaç yoktur." ifadelerini kullandı.

Yine Ahmet Davutoğlu'nun 2018 yılında Danıştay'ın "Andımız tekrar okutulacak" kararına tepki gösterdiği sosyal medya paylaşımları ortaya çıktı. Davutoğlu'nun "Andımız uygulaması, 1930’lu yılların otoriter zihniyetinin bir ürünüdür. Vesayetçi sistem ve zihniyetle yürütülen mücadele çerçevesinde, 2013 yılında pedagojiye aykırı bulunularak kaldırılmıştır" dediği görüldü.

İşte Davutoğlu'nun o paylaşımları:

Ahmet Davutoğlu, Andımız'ın kaldırılması sürecinde neler demiş neler!



ERDOĞAN, ANDIMIZ'I SÖZDE 'ÇÖZÜM SÜRECİNDE' BÖYLE KALDIRDI!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan olduğu sözde 'çözüm süreci' döneminde duyurduğu "Demokratikleşme Paketi' kapsamında Andımız kaldırılmıştı. Erdoğan, Andımız'ın kaldırıldığını şu sözlerle duyurmuştu: "1933 yılında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlanmış, ilk ve orta dereceli okullarda 'andımız' uygulaması başlatılmıştı. Bu uygulama zaman zaman kaldırıldı, metin değişikliğe uğradı. 12 Mart ve 12 Eylül’de, bireysel girişimler neticesinde bu uygulama devam etti. Geçen yıl, ortaokullarda bu uygulamayı kaldırmıştık. Şimdi de, ilkokullarda bu uygulamaya son veriyoruz

ERDOĞAN, ANDIMIZ İÇİN "IRKÇI SLOGANLAR" DEDİ!
Erdoğan, Andımız'ın yazarı ve eski Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip'i "Andımız olarak bilinen metnin yazarı Reşit Galip insanları kafataslarına göre sınıflandırıyordu" diyerek hedef aldı.

Yine Erdoğan, "Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde çocuklar içtimaya dizildiği, ırkçı sloganlar okunan metinler göremezsiniz." diyerek Andımız'a "Irkçı slogan" dedi.

2018'DEKİ "ANDIMIZ OKUNACAK" KARARINA TEPKİ GÖSTERDİ
Son olarak Erdoğan, 2018 yılında Danıştay'ın Andımız'ın okullarda okutulmasına yönelik verdiği karara tepki gösterdi. Erdoğan, "Danıştay'ın öğrenci andı kararını iyi niyetli görmüyorum. Bu metin ezanı Türkçe okutmak isteyenlerin metnidir. Bizim andımız İstiklal Marşımızdır, ondan daha güçlü bir ant olabilir mi? Gazeteci kılıklı provokatörler ekranlarda, yıllardır biriktirdikleri kin ve nefreti kusmaya başladı. Hatta cübbelerini kiraya veren sözde hukukçuların Türkçe ezan zulmünü tekrar dillendirdiklerini şahit oldum" ifadelerine yer verdi.

İşte o haber:

Erdoğan, Andımız'ı bu sözlerle kaldırtmış!



HDP'Lİ DEMİRTAŞ'TA ANDIMIZ'A "MİLİTARİZM" DEDİ, KARŞI ÇIKTI!
Terör soruşturması kapsamında Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın 2011 yılında sosyal medya hesabından Andımız'a karşı çıktığı paylaşımlar yaptığı görüldü. Demirtaş, Andımız için "Her sabah, her sabah yeniden, 8 yıl boyunca ilköğretim çocuklarına Andımız'ın zorla okutulması, okul bahçesinde askeri disiplin içinde tören yapılarak rahat-hazırol-dikkaaat komutlarıyla derse başlanması militarizmin çocukların ruhuna işlenmesi faaliyeti degil midir?" dedi.

İşte o paylaşımlar:

Demirtaş'ın Andımız hakkındaki sözleri ortaya çıktı!



HDP'LİLER "ANDIMIZ'IN KALDIRILMASI TEMEL HEDEFİMİZ" DEMİŞTİ
HDP'den önce varolan BDP, 2013 yılında özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde
“Andımız”ın kaldırılması için gösteriler düzenlemiş ve o gösterilerde “ırkçı-faşist içerikli andımız marşının tamamen kaldırılması temel hedefimiz olacaktır. Varlığımızı Türk varlığına armağan etmeyeceğiz” açıklamaları yaptı.

DEMİRTAŞ, ANDIMIZ'IN KALDIRILMASINI İSTEMİŞTİ
O dönemin BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurarak kızının “Andımız”ı okumaması için dilekçesini vermiş ve "Kızım Delal Demirtaş'a anadilde eğitim hakkı tanınmazken, her gün 'Andımız' adı altında ırkçı söylemler içeren bir metnin okutulmasını kabul etmiyor, çocuklara yönelik bu şekilde bir uygulamayı insan hakkı ihlali olarak görüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

ÖRGÜT ÜYESİ OLMAKTAN TUTUKLU BULUNAN KIŞANAK'TA ANDIMIZ'A KARŞI ÇIKTI!
Şu an "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" suçundan tutuklu bulunan dönemin BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak "Geç kalmıştır fakat bu ülkede her sabah çocuklara yalan söyleten, ırkçılık ve ayrımcılık içeren bu metnin Türkiye'nin hayatından çıkartılması önemlidir." ifadeleriyle mutluluğunu dile getirmiş ve “Andımızı biz çözdük. Faşist, milliyetçi bir ant olduğunu söyledik, çocuklarımıza okutmadık.” diyerek hezeyanlarını yansıtmıştı.

Hakkari eski milletvekili Adil Zozani de “Öğrenci Andı zulmünden vazgeçilmiş olması bizim açımızdan memnuniyet verici” diyerek mutluluğunu yansıtan başka bir BDP’li olmuştu.

ANDIMIZ'A DESTEK CHP, İYİ PARTİ, MHP VE BBP'DEN GELDİ!
Andımız'ın okutulmasını yasaklayan karara ise AK Parti ile Cumhur İttifakı üyesi olan MHP ve BBP'den tepki geldi. Bir diğer tepkide Millet İttifakı ortakları CHP ve İYİ Parti'den geldi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in TBMM'deki grup toplantısı konuşmasından önce bir kız çocuğu kürsüye çıkarak Andımız'ı okudu. Partililer ise eşlik etti. Daha sonra Akşener, "Bu ülkede, milletine terörist diyenler oldu. Bu ülkede, Andımızı yasaklayanlar oldu. Andımızın sözleri ağır gelenler, elbette andımızı yasaklamak ister. Küçüklerini korumak yerine, onlara göz dikenler,elbette andımız okunmasın ister" açıklamasında bulundu. 

İşte o haber:

İYİ Parti grup toplantısında Andımız okundu!



İYİ Partili milletvekili ve yöneticiler ise sosyal medya hesabından yaptıkları paylaşımlarla "Andımız'ı geri getireceğiz" dedi.

İşte İYİ Partili isimlerden gelen o açıklama:

İYİ Parti: Andımızı geri getireceğiz



CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'da partisinin Meclis grup toplantısında Andımız'ın kaldırılması kararına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "2013 yılında Erdoğan, bölücü terör örgütü ile masaya oturdu. Onların şartı Andımız'ı kaldıracaksınız. MEB, Erdoğan'ın talimatı ile Andımız'ı kaldırdı" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları:

Kılıçdaroğlu'ndan Andımız açıklaması: Erdoğan, terör örgütü PKK ile masaya oturdu, Andımız kaldırıldı!



BAHÇELİ, DANIŞTAY'A TEPKİ GÖSTERDİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bu karar pimi çekilmiş bir bombadır, Danıştay bu yanlıştan dönmelidir" dedi.

Bahçeli, "Öğrenci Andı aleyhine alınan karar milletimizde büyük bir huzursuzluğa ve kaygıya yol açmıştır. Yaklaşık iki yıldır bekletilen bu davanın, bir anda karara bağlanarak servis edilmesi maksatlıdır, marazidir, melun bir hevesin ve hedefin işaretidir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Türk’üm demekten rahatsızlığı hüsran verici bir çarpıklıktır. Nitekim Danıştay skandal bir karara imza atmış, milli gerçeklerle çatışmıştır." ifadelerini kullandı.

Bahçeli'nin açıklamalarının detayları:

Devlet Bahçeli'den 'Andımız' açıklaması: Danıştay bu yanlıştan dönmelidir



BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici ise Danıştay'ın Andımız kararını gözden geçirerek düzeltmesini veya yenilemesini beklediklerini belirtti.

Destici, "HDP'nin kapatılmasıyla ilgili yasal incelemenin başlatıldığı bir süreçte alınan bu karar normal gibi durmuyor. Biz bunu manidar buluyoruz. Şayet Danıştay bu kararını gözden geçirip düzeltmezse, Milli Eğitim Bakanlığı derhal yeni bir yönetmelik çıkartarak andımızı tekrar okullarda okutmaya başlatmalıdır" çağrısı yaptı.

TRABZON EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ANDIMIZ PAYLAŞIMI
Trabzon Emniyet Müdürlüğü, gerçekleştirdiği uyuşturucu operasyonuna "Andımız var" ismini verdi. Emniyet Müdürlüğü'nün resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda ise mermilerle "Andımız" yazılması dikkat çekti.

İşte o haber:

Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nden Andımız paylaşımı



AK PARTİ İÇİNDEN ANDIMIZ KARARINA İLK TEPKİ ESKİ MHP'LİDEN GELDİ
Andımız'ın yasaklanmasına AK Parti'den ilk tepki Ankara Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'tan geldi. Altınok, "Türk’üm, doğruyum, çalışkanım’ demekten kim gocunur, kim alınır, neden alınır? Andımızı gururla okumalıyız, çocuklarımıza okutmalıyız” dedi. 

Turgut Altınok, uzun yıllar MHP'de görev almıştı.

andımız ak parti mhp chp iyi parti erdoğan deva yeneroğlu davutoğlu gelecek bbp destici