Ahmet Davutoğlu: "Suriye'de Kürtlere özerklik verilirse Türkiye saygı göstermeli"

TAKİP ET

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Barzani'nin yayın organı Rudaw'a konuştu. Davutoğlu, "Suriye'de Kürtlere özerklik verilirse Türkiye saygı göstermeli" dedi.

Barzani'nin yayın organı Rudaw'a konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de Kürtler için olası federasyon kararına destek verdi. Kürtlerin Türkiye için tehdit olmadığın söyleyen Davutoğlu, "Suriye'de Kürtlere özerklik verilirse Türkiye saygı göstermeli" dedi.

"TÜRKİYE SAYGI GÖSTERMELİ"
AKP'deki Dışişleri Bakanlığı döneminde Esad yönetimine ömür biçen ve Emevi Camii'nde namaz kılma taahhüdünde bulunan Davutoğlu, "Kürtlerin Rojava'da, Suriye Kürdistanında otonomi, özerklik ya da federasyon taleplerini nasıl karşılıyorsunuz? Destekliyor musunuz, karşı mısınız?" sorusuna "Kürtler için özerklik kararı alınırsa Türkiye saygı göstermeli" yanıtını verdi.

"Bu onların, Suriyelilerin alabileceği bir karar. Suriye sisteminin nasıl olacağını ancak Suriyeliler karar verir." diyen Davutoğlu, "Suriye'nin bütün tarafları Kürtler, Türkmenler, Araplar, Sünniler, Nusayriler oturarak Suriye'nin geleceğini kendileri tayin etmelidir. Biz bir şey empoze edemeyiz, etmemeliyiz de. Ama Suriye'nin toprak bütünlüğüne halel gelmemeli. Suriye'nin toprak bütünlüğü ortadan kalktığında çok daha büyük acılar yaşanır. Suriye'nin toprak bütünlüğü içinde bütün taraflar masada oturarak önce bir geçiş süreci anlaşmalı sonra da kalıcı bir anayasa ile yeni bir Suriye'yi birlikte inşa etmeliler" diye konuştu.

“Fakat kendileri karar alırsa federasyonun desteklenmesi gerektiğini de söylüyorsunuz…” dendiğin de ise “O Suriyelilerin alabileceği bir karar” diyen Davutoğlu, “Karşı çıkmayacak mısınız?” sorusuna “Suriyelilerin vereceği bir karar” yanıtını verdi. 

ahmet davutoğlu türkiye suriye suriyeli kürt kürtler özerklik barzani