Ağlatan röportaj yeniden gündem oldu

TAKİP ET

Ağlatan röportaj yeniden gündem oldu. Atatürk'ün askerleri son kez komutanlarına selam veriyordu: "Allahaısmarladık."

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu ve Türk Ulusunu yasa boğduğu tarih 10 Kasım 1938.

Ata'nın hayata veda ettiği Dolmabahçe Sarayı her 10 Kasım'da ziyaretçi akınıyla dolup taşıyor.

CNN Türk Muhabiri Fulya Öztürk'ün Gedik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve Devrim Tarihi Bölümü'nden Öğretim Üyesi Dr. Orhan Çekiç'le yaptığı hafızalara kazınan röportaj bir 10 Kasım arefesinde daha gündem oldu.

Dr. Orhan Çekiç Ata'yı ve yaşanan matemi anlattığı o anlarda gözyaşlarına engel olamamıştı.

İŞTE ÇEKİÇ'İN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'E DAİR ANLATTIKLARINDAN BİR KESİT

"4 kişi kanepeyi omuzladılar, ortasına oturamadı çünkü 42 kiloya düşmüştü, kemik yığınıydı, kemikleri batıyodu, canı yanıyodu, uzattılar.

Savanora ortasında bi döndüler. Savanora'dan bir motora geçmeleri lazım, çünkü Savanora Dolmabahçe'ye yanaşamıyor, deniz sığ, o yüzden bir motorla taşımaları lazım, sorun da oydu zaten.

Önde doktorlar, yanında Hasan Rıza Soyalp genel sekreteri, Salih Bozok bi tarafında, Kılıç Ali bir tarafında, özenle indirmeye çalışıyorlar ama canı çok yanıyordu.

Hafiften hıçkırıklar başladı ve hıçkırıklar doktorlardan başladı. Bu esnada kendisinin donanmaya kattığı 2 denizaltı Saldıray ve Yıldıray Savanoranın altındaydılar.

Bütün Dolmabahçe'nin ışıkları söndürülmüştü, zifiri karanlıkta girecekti, çünkü o halde mehmetçiğe görünmek istemiyordu. Bunun için ışıkları söndürmek adına birinin atılması gerekiyordu, Hasan Rıza Soyalp ışıkları söndürdü, mehmetçik bahaneyle uzaklaştırıldı.

Fakat o 2 denizaltının bütün mürettebatı güverteye çıkmışlar esas duruştaydılar, onları gördü elini kaldırdı "Allahaısmarladık." dedi. Öyle bir 'Sağol' patladı ki; Keşke sağ olabilseydi. Dolayısıyla kendi subaylarına son bakışıdır bu."

İŞTE O RÖPORTAJ

 

 

atatürk 10 kasım röportaj cnntürk