AB'nin Çin'e 1989 yılından sonra ilk defa yaptırım uygulaması bekleniyor

TAKİP ET

Avrupa Birliği'nin 1989 yılından sonra ilk defa Çin'e yaptırım yapması bekleniyor. AB ülkelerinin büyükelçileri vasıtasıyla bu yaptırımın uygulayacağı belirtiliyor.

Doğu Türkistan'da, Çin'in baskıcı rejimine karşı tepkiler sürüyor. Avrupa Birliği ülkelerinin, Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle, Çin'e yaptırım uygulaması bekleniyor.

22 Mart tarihinde Avrupa Birliği ülkelerinin Dışişleri Bakanları'nın katılımıyla gerçekleşecek toplantıda, yaptırım uygulanacak isimlerin resmi olarak açıklanması bekleniyor. Yapılacak yaptırımda, belirlenen Çinli yetkililere seyahat kısıtlaması uygulanması ve mal varlıklarının dondurulması planlanıyor. 

Bir AB diplomatı planlanan yaptırımla ilgili yaptığı açıklamada, "Ciddi insan hakları ihlalleri ve suistimallerine karşı kısıtlayıcı önlemler alındı" dedi.

AB Çin'e karşı, Tiananmen Meydanı'ndaki baskının ardından yaptırım kararı almıştı, yaptırım kapsamındaki silah satış ambargosu ise hâlâ devam ediyor.

Ayrıca AB'nin planladığı yaptırımda, Rusya, Libya, Güney Sudan ve Kuzey Kore'den yetkililerin de yer alacağı ifade edildi.

çin ab avrupa birliği doğu türkistan