ABD, Türkiye'yi Rusya ile savaşa sokmak istiyor: Reuters'tan çarpıcı S-400 haberi

TAKİP ET

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 1 ay dolmak üzereyken çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. ABD'li yetkililerin Türkiye'ye çarpıcı bir öneriyle geldiği iddia edildi. Sözkonusu öneri "ABD, Türkiye'yi savaşa sokmak istiyor" şeklinde yorumlandı.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri gerginleştiren ve yaptırımlara neden olan S-400 krizi, Rusya-Ukrayna arasında 24 Şubat’tan beri devam eden savaşta da gündeme geldi.

Batı ülkelerinden Rusya'ya yönelik sert yaptırımlar sürerken, Türkiye iki ülke arasında arabuluculuk yapmaya devam ediyor. İşgal sürerken ABD’den de Türkiye'ye yönelik çarpıcı bir öneri geldi.

Reuters’a konuşan yetkililer, ABD’nin gayri resmi olarak Türkiye’ye Rusya’dan satın aldıkları S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya vermesini önerdiğini söyledi. ABD'nin Türkiye'ye yönelik teklifi "Amerika, Türkiye'yi savaşa sokmak istiyor" diye yorumlandı.

TÜRKİYE ZİYARETİ
Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li yetkililerin savaşın başından beri Türkiye’ye “S-400’leri verin” imasında bulunduğunu ancak resmi girişimde bulunmadıklarını ifade etti.

Mart ayının ilk günlerinde Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman’ın ziyaretinde de bu konunun gündeme geldiği öne sürüldü.

Reuters’a konuşan bir başka kaynak ise Türkiye'nin ABD'nin önerisini reddettiğini iddia etti.

Reuters’a konuşan bazı kaynaklar, bu önerinin Türkiye için karşılığı olmadığını söyledi. Ayrıca Türkiye'nin askeri ve siyasi olarak Moskova’yı karşısına almak istemediğini dile getirdi.

2019 yılının Temmuz ayında ilk parti S-400’ler teslim edildiğinden beri Washington, Türkiye’ye bu sistemleri bırakması gerektiğini açıklamıştı. ABD, Türkiye savunma endüstrisine yaptırım uygularken, NATO üyesi olan Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından da çıkarmıştı.

abd türkiye savaş s-400 rusya ukrayna