ABD'li şirketten tartışma yaratan açıklama

TAKİP ET

ABD'li Gilead Sciences Inc. klinik denemelerine Mart ayında başladığı Remdesivir adlı antiviral ilacın, koronavirüs hastalarına erken aşamasında uygulanması durumunda virüsün yol açtığı belirtileri hafiflettiğini bildirdi.

ABD’li Gilead Sciences firması koronavirüs yol açtığı etkileri azaltan Remdesivir adlı antiviral ilacı açıkladı. Firma yetkilileri, erken tedavi gören hastaların yüzde 62’sinin hastaneden taburcu olduğunu, ilaca daha geç başlatılan hastalar arasındaysa bu oranın yüzde 49 olduğunu kaydetti. Ancak uzmanlar, planlanan hasta sayısına ulaşılamadığını, yorumda bulunmak için klinik sonuçlarının ortaya çıkması gerektiğini belirtiyor.

 Ancak uzmanlar, planlanan hasta sayısına ulaşılamadığını, yorumda bulunmak için klinik sonuçlarının ortaya çıkması gerektiğini belirtiyor. 397 hastayla yapılan klinik çalışmada, ilacın beş ila 10 günlük kullanım dozunun, ağır koronavirüsü virüsü belirtileriyle hastaneye yatanlar üzerindeki güvenliği ve etkisi değerlendiriliyor.

Firma yetkilileri, erken tedavi gören hastaların yüzde 62’sinin hastaneden taburcu olduğunu, ilaca daha geç başlatılan hastalar arasındaysa bu oranın yüzde 49 olduğunu kaydetti.
Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün Remdesivir üzerinde yürüttüğü ayrı bir çalışmada da hedefe ulaşıldığını bildiren firma, araştırma sonuçlarının ayrıntılarını paylaşmadı.

VERİLERİ DİKKATLİ YORUMLAMAK LAZIM
Türk Nöroloji Derneği Bilimsel Çalışma Grubu üyesi Doç. Dr. Özlem Kayım Yıldız, çalışmanın yeterince güçlü olmadığını belirterek, “Önceden belirlenen hasta sayısına ulaşılamadan sonlandırılan ilk remdesivir RCT: İstatistiksel anlamlı yarar yok. Daha büyük çalışmaların sonuçları henüz yayımlanmadı. Bu çalışma yeterince güçlü değil çünkü planlanan hasta sayısına ulaşılamadı. O nedenle verileri dikkatli yorumlamak lazım. Diğer çalışmaların sonuçları bekleniyor” dedi.

'POZİTİF BİR GELİŞME OLABİLİR
Dresden Teknik Üniversitesi’nde görevli sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, National Institutes of Health’in (NIH)  yaptığı açıklamayı aktardı ve şunları söyledi: “Çalışmada,  bin 63 hastanın yüzde 31'inde hastalık süresi azalmış, ölüm oranı da yüzde 11'den yüzde 8'e düşmüş. Detaylı sonuçlar açıklanmadan ve daha geniş klinik çalışmaların sonuçlarını görmeden yorum yapmak zor ama pozitif bir gelişme olabilir.”

VİRÜSÜ ENGELLEYE BİLECEK BİR İLAÇ
ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüs salgınıyla mücadele için oluşturduğu timde yer alan Dr. Anthony Fauci, Gilead'in koronavirüs için remdesivir tedavisi hakkında olumlu yorumlarda bulunarak, duruşmanın "oldukça iyi bir haber" olduğunu ve buna "bu virüsü engelleyebilecek bir ilaç" olduğunu söyledi.

İlaç haberi ABD hisse senetleri yeniden artması artmasına yol açtı. Gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Gilead Sciences Inc.'nin koronavirüs için potansiyel tedavi denemelerinde pozitif veriler görüldüğünü açıklamasının ardından yaklaşık yüzde 2 yükseldi. Büyük teknoloji şirketleri, Alphabet Inc.'nin beklenenden daha iyi satış verisi açıklamasından destek buldu.
Firmanın İstanbul'da şubesi bulunuyor. Ayrıca Türkiye'deki birçok derneğe reklam ve sponporluk desteği sağladı. 

coronavirus koronavirüs testi koronavirüs haritası koronavirüs aşısı koronavirüs ne zaman biter abd hasta