ABD Dışişleri Bakanı, Uygur Türkleri ile görüştü: "Çin insanlığa karşı suç işliyor"

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Doğu Türkistan'da Çin'in baskı ve zulmüne maruz kalan ve tutuldukları kamplardan kurtulan Uygur Türkleri ile bir araya geldi. Bakanlık Sözcüsü Ned Price, görüşme sonrasında açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin yönetiminin "Yeniden Eğitim" adını verdiği gözaltı kamplarında işkence ve zulme maruz kalan 7 Uygur Türkü ile halen kamplarda tutulan bazı Uygur Türklerinin aileleri ile görüştü.

Görüşme sonrasında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, buluşmanın amacının, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin insanlığa karşı suçlarına ve Uygur soykırımına son vermesi çağrısını yinelemek” olduğunu kaydetti.

"ZULME KARŞI SESİNİ YÜKSELTEN HERKESİ DESTEKLEYECEĞİZ"
Türkiye, soydaşlarının maruz kaldığı zulme sessiz kalırken, Sözcü Price, ABD’nin Çin politikasında insan hakları gündeminin ilk sırada yer almaya devam edeceğini belirterek, “Bu zulme karşı cesaretle sesini yükselten herkesi desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi. Blinken ile görüşmeye katılanların isimleri ise açıklanmadı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Çin, ülkenin batısında 11 milyon Uygur’un yaşadığı Sincan’daki kamplarda “ayrılıkçılık ve terörizmle” mücadele ettiğini savunuyor. En büyük kampın Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’deki Dabançeng kampı olduğu ve burada 100’e yakın binanın tespit edildiği belirtiliyor.

KISIRLAŞTIRMA AMAÇLI MÜDAHALE
Geçtiğimiz Haziran ayında Çinli akademisyen Adrian Zenz, Çin yönetiminin, Müslüman azınlığın nüfusunun artmasını engellemek için mecburi doğum kontrol yöntemleri uygulamaya koyduğu öne sürmüştü. Zenz araştırması sonucu, kadınlara kısırlaştırma amaçlı müdahaleler yapıldığını da iddia etmişti. Pekin yönetimi, “temelsiz” olduğunu söylediği araştırmanın doğru olmadığını savunmuştu.

abd çin uygur türkleri doğu türkistan erdoğan