ABD'den Türkiye'ye yeni yaptırım tehdidi! CAATSA yaptırımları neler?

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Türkiye hala Rusya'dan ikinci grup hava savunma sistemi satın almak niyetinde" açıklaması sonrası ABD'den yaptırım tehdidi geldi. Basın kuruluşlarına demeç veren ABD'li yetkililer, yeni CAATSA yaptırımlarının gelebileceği uyarısında bulundu. 

ABD'nin New York kentinde gerçekleştirilen 76. Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı'na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı basın mensuplarına ABD ile ilişkilere dair yeni açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin atacağı savunma adımlara değinen Erdoğan, "Bundan sonraki dönemde de kimse bizim savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden ne kadar ne alacağımıza müdahale edemez" dedi. CBS televizyonuna verdiği röportajın tamamı yayınlanan Erdoğan'a cevap ABD'li yetkililerden geldi. 

"BUNUN KARARINI VERECEK OLAN BİZİZ"
CBS ekranlarında yayınlanan Face the Nation programına katılan Erdoğan, sunucunun “Yani siz hala S-400’lerin yeni partisini alma niyetinde misiniz?” sorusuna, “Bundan sonraki dönemde de kimse bizim savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden ne kadar ne alacağımıza müdahale edemez. Bunun kararını verecek olan biziz. Şu anda 84 milyon nüfusa sahip bir ülke olan Türkiye, kendi savunma noktasındaki bütün kararlılığını ortaya koyacaktır. Bu kararına da kimse müdahale edemez.” şeklinde yanıt verdi. 

YAPTIRIM TEHDİDİ: "TÜRKİYE'Yİ UYARIYORUZ!"
Erdoğan'ın açıklamaları sonrası Reuters'e demeç veren ABD'li yetkililer, söz konusu alımların devam etmesi halinde Türkiye'ye yeni yaptırımların gündeme geleceğini belirtti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü Erdoğan'ın sözlerinin sorulması üzerine "Türkiye'yi her düzeyde ve her fırsatta, S-400 sistemini elinde bulundurmaması ve Rusya'dan ek askeri malzeme almaktan kaçınması konusunda uyarıyoruz" cevabını verdi.

Sözcü, "Rusya'dan her türlü yeni silah alımının, Aralık 2020'de uygulananlardan ayrı ve ek CAATSA 231 yaptırımlarını da tetikleme riski taşıdığını Türkiye'ye açıkça söylemeye devam ediyoruz" diye konuşarak, CAATSA yaptırımını gündeme getirdi.

CAATSA YAPTIRIMLARI NEDİR?
Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,
Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,

ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,

Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,

Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,
Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,

Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,

Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,

Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,

ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,

Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD'ye giriş yasağı,

Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.

abd türkiye caatsa erdoğan biden s400 yaptırım