ABD Başkanı Biden, sözde Ermeni soykırımını tanımaya hazırlanıyor!

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye ile ilişkilerde gerginliğe neden olabilecek bir adım atmaya hazırlanıyor. Biden'ın 24 Nisan Cumartesi günü "Sözde Ermeni soykırımını" tanıyacağı belirtildi.

Göreve gelmeden önce "Sözde Ermeni soykırımını tanıyacağım" diyen ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye ile gerginliğe neden olabilecek skandal bir adım atmaya hazırlanıyor. Reuters, Wall Street Journal ve New York Times gazetelerine konuşan kaynaklar Biden’ın 24 Nisan Cumartesi günkü konuşmasında 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyacağını ifade etti.

Wall Street Journal ve Reuters’a konuşan kaynaklar, Biden’ın Türkiye’nin reddettiği sözde “Ermeni soykırımı” iddialarını tanıyacağını ve Biden’ın açıklamayı 24 Nisan’da yapacağını belirterek bu tarihin “sembolik” bir anlam taşıyabileceğini öne sürdü.

WSJ haberinde, Biden'ın "soykırım" demesi halinde bunun Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi daha da artıracak bir adım olacağını belirtti. Gazete Biden’ın bu adımından sonra yaşanabileceklerle ilgili, ‘Türkiye de Amerika'daki yerlilere yapılanları gündeme getirebilir, diplomatik protestoda bulunabilir ve çok olası olmasa da ABD'nin İncirlik Hava Üssü'nü kullanmasını yasaklaması beklenebilir’ yorumunda bulundu.

New York Times’a konuşan konuşan ve konuyla ilgili bilgisi olan bir yetkili, “Başkan Biden, o dönemde yaklaşık 1.5 milyon sivil Ermeni’nin öldürülmesinin soykırım olduğunu açıklamaya hazırlanıyor” açıklamasını yaptı. Bu açıklama ile birlikte ABD’nin insan haklarına verdiği değerin bir sembolü olmasının da beklendiği belirtildi.

“TERCİH EDEBİLİR”
İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan 3 kaynak, Türkiye ile ikili ilişkilerin önemi göz önüne alındığında, Biden'in son dakikada bu ifadeyi kullanmamayı tercih edebileceğine de dikkat çekti. Kaynaklardan biri Reuters’a demecinde, “Anladığım kadarıyla bu kararı almış ve cumartesi günkü açıklamasında “soykırım” kelimesini kullanacak" dedi.

İngiliz haber ajansı haberinde, “Biden yönetiminin Türkiye'nin 'tehcir' olarak nitelediği olayları soykırım olarak tanıması her ne kadar sembolik olsa da Ankara'da öfke yaratarak ikili Türkiye ilişkilerinin daha gerilmesine yol açabilir. Söz konusu adım büyük ölçüde “sembolik” anlam taşısa da ABD yönetiminin onlarca yıldır 1915 olayları etrafında dikkatle ördüğü dilden kopması anlamına gelecek” yorumunda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden’dan önceki başkanlar, Donald Trump ve Barack Obama, 1915 olayları için "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullanmıştı.

biden sözde soykırım abd amerika