5G Altyapısı Koronavirüsün Yayılmasını mı Sağlıyor?

TAKİP ET

Hergün Coronavirus hakkında yeni bir iddia ortaya atılıyor. Komplo teorisyenlerinin ortaya attığı 5G altyapısnın coronavirüsün hızlı yayılmasına neden olduğu iddası 5G teknolojisinin dünyada öncülüğünü yapmakta olan İngiltere'nin başını ağrıtıyor.

 
Sosyal medyada dolaşan birçok videoda, İngiltere’de Birmingham ve Merseyside şehirlerinde 5G baz istasyonlarına saldırılar düzenlendiği ve bu istasyonların ateşe verildiği görünüyor. 
 
Ancak bilim insanları bu komplo teorilerinin “koca bir saçmalıktan” ibaret olduğunu belirtiyorlar. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) Tıp Direktörü, Stephen Powis bu konudaki söylentiler için “Olabilecek en kötü sahte haber” olarak nitelendirdi.
 
Komplo Teorisyenleri Ne İddia Ediyor?
 
İlk olarak Ocak ayında Facebook kaynaklı başlayan gönderilerde;
Cep telefonu şebekelerinde kullanılan radyo dalgalarına dayandırdıkları teorilere göre 5G’nin bir şekilde korona virüsün yayılmasına 2 şekilde yardımcı olduğu iddia ediyorlar

Popüler olan iddiaya göre 5G dalgaları insanların bağışıklık sistemini baskılayarak virüsün etkinliğinin artmasına neden olması.

Diğer iddia ise 5G şebekesinden yayılan dalgaların bir şekilde virüsün yayılmasına yardım ettiği yönünde.

 
Bilim insanları bu teorilerin hiçbirinin herhangi bir bilimsel yanı olmadığını, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, aşırı yorgunluk veya sağlıksız beslenme gibi unsurların GSM şebekelerinden çok daha etkili olduğu konusunda hemfikir. Ayrıca radyo dalgalarının insanın metabolizmasında bir sorun yaratabilmesi için insan hücrelerini ısıtacak kadar kuvvetli olması gerektiğini 5G dalgalarının da böyle bir ısınmaya sebep olmayacak kadar güçsüz olduğu ifade yine uzmanlar tarafından ifade ediliyor.
 
2. teori içinse bilim insanları bu virüsün zaten oldukça ağır bir virüs olduğu havada asılı kalamayan bir virüsün GSM şebekesinin sinyalleri ile taşınabilmesinin zaten imkansız olduğunu söylüyorlar.

Kaynak:BBC
 

özgür özel