5 litresi 200 lirayı aşmıştı! Tarım Bakanı Vahit Kirişçi'den ayçiçek yağı açıklaması!

TAKİP ET

Bekir Pakdemirli yerine Tarım ve Orman Bakanlığı'na atanan Vahit Kirişçi, 5 litresi 200 lirayı aşan ayçiçek yağına ilişkin açıklama yaptı. Kirişçi, Türkiye'nin yeterli stoğu bulunmadığı iddialarının yalan olduğunu söyledi.

Rusya-Ukranya savaşıyla birlikte Türkiye'de ayçiçek yağı fiyatlarına rekor zam gelmişti. 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 200 lirayı aşmıştı. Türkiye genelinde marketlerde izdiham yaşandı. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından ayçiçek yağına ilişkin açıklama yaptı. Kirişci, ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı ve bu nedenle piyasa fiyatlarının arttığı bilgilerinin gerçeği yansıtmayan spekülasyonlar olduğunu iddia etti.

Ayçiçek yağına rekor zam geldi! 5 litrelik yağ fiyatları 200 lirayı aştı


Kirişci şu ifadeleri kullandı:
“Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artmıştır. Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır. Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır

Bu çerçevede Çukurova bölgesinde başlayacak ilk hasada kadar gerekli her türlü planlama yapılmıştır. Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayçiçek tohumu ve yağ stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Gerek üretimimiz, gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Netice itibarıyla kamuoyuna yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup, halkımızın endişe edeceği bir durum söz konusu değildir."

ayçiçek yağı bakan vahit kirişçi yağ ayçiçek tarım bakanı tarım ve orman market