30 Ağustos Zafer Bayramının önemi, 30 Ağustos'ta ne olmuştu?

TAKİP ET

Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkumandanlığında Türk yurdunun Türklerden başka sahibinin olamayacağı tüm dünyaya bir kez daha ilan edilmesinin 99. yıl dönümü. Şanlı zaferde, Emperyalistler kaybederken Anadolu, Türk'ün zaferiyle gururlandı. 

Zafer Bayramı’nın 99. yılı yurdun dört bir yanında çoşku ile kutlanırken 26 Ağustos’ta başlayıp 30 Ağustos’ta sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferlerinin önemi nedir, 30 Ağustos Zafer Bayramı niçin önemlidir? İşte dünya tarihinde emperyalizme karşı mücadele edilmiş en destansı zafer hakkında merak edilenler…

30 Ağustos, Emperyal güçlerin önderliğinde Yunan kuvvetlerinin Anadolu’daki ilerleyişinin durdurulduğu tarihtir. 22 gün 22 gece süren kanlı çarpışmaların ardından Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Türk ordusu düşmanı hezimete uğratarak işgalin önüne geçmiştir. Bu zaferi takiben 9 Eylül'de Türk ordusu İzmir'e girmiş Yunan ordusunun Anadolu'yu tamamen terk etmesi sağlanmıştır.

Taarruzun ilk gününde 1. Ordu birlikleri, Büyük Kaleciktepe ile Çiğiltepe arasında 15 kilometrelik alanda, düşmanın birinci hat mevzilerini ele geçirdi. 5'inci Süvari Kolordusu, düşman gerilerindeki ulaştırma kollarına başarılı taarruzlarda bulundu, 2'nci Ordu ise cephede tespit görevini aksatmadan sürdürdü.

Türk ordusu, 27 Ağustos sabahı yine bütün cephelerde yeniden taarruza geçti ve aynı gün Afyonkarahisar, 8'inci Tümen tarafından düşman işgalinden kurtarıldı. 28 ve 29 Ağustos'ta başarıyla sürdürülen taarruz, düşmanın 5'inci tümeninin etkisiz kılınmasıyla neticelendi. 

TAARRUZ EMRİ “ORDULAR, İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ’DİR, İLERİ!”
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, sabahın erken saatlerinde Zafertepe Çalköy'de birliklere “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” diyerek taarruz emrini verdi. 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz, anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmi, ulusal bir bayram oldu.

30 ağustos 30 ağustos zafer bayramı zafer bayramı 30 ağustosun önemi