3 Avrupa şehrinden mülteci çocuklar için AB'ye mektup

TAKİP ET

On Avrupa şehri, Yunan adası kamplarında ve Türkiye sınırının yakınında umutsuz koşullarda yaşayan refakatsiz göçmen çocuklara barınma sözü verdi. 

On Avrupa şehri, Yunan adası kamplarında ve Türkiye sınırının yakınında umutsuz koşullarda yaşayan refakatsiz göçmen çocuklara barınma sözü verdi.  

Bu şehirlerden özellikle Amsterdam, Barselona ve Leipzig, Avrupa Birliği liderlerine mektup gönderdi ve Yunanistan'da hızla kötüleşen insani kriz dedikleri şeyi hafifletmek için savunmasız çocuklara bir ev sunmaya hazır olduklarını ifade etti.Söz konusu ülkeler mektupta ayrıca orada bulunan çocukların şu anda ihtiyaç duydukları şeyin oradan çıkmaları güvenli bir evde barınma, tıbbi bakıma erişebilmeleri ve eğitimli kişiler tarafından bakılmalarıdır. Biz onlara bunu sağlayabiliriz"dediler.

Mülteci çocuklara kapılarını açmak isteyen şehirler ancak ulusal hükümetleri tarafından bu istek kabul edilirse harekete geçebiliyorlar.

HOLLANDA HÜKÜMETİ AB TEHCİR PROGRAMINA KATILMAYI REDDEDİYOR

Bütün bunların yanında AB tehcir programına sıcak bakmayan yerel yönetimlerde mevcut.Örneğin Amsterdam'ın sosyal işler belediye başkan yardımcısı Rutger Groot Wassink, Hollanda Hükümetinin AB tehcir programına katılmayı reddettiğini ve bunun kendilerinde  hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Wassink, Hollanda şehirlerinin 500 çocuğa ev sahipliği yapabileceğine, “30-35, belki 40 çocuğun Amsterdam'a getirilebileceğine inandıklarını ifade etti.
Wassink,mülteci çocukları hemen getiremezsiniz.Bunun için hükümetin iznine ihtiyaç var. Ancak Hükümet bu konuda ilerlemekte isteksiz lakin bizim baskılarımız devam ediyor dedi.

Hollanda'da Yeşil Parti dışında diğer partilerin ve Hükümet'in mülteci aktarımına sıcak bakmadığı ve mülteci dostu olarak görünmek istemediği çeşitli çevrelerce kaydediliyor. Hollanda'nın mültecileri ülkeye almak yerine bu konuda Yunanistan'ı destekleme düşüncesinde olduğu ifade ediliyor.

Yeşil Parti üyesi Groot Wassink ise Hükümet'in muhalefetini kaldırması durumunda koronavirüs'e rağmen mülteci çocukların transferlerinin çok çabuk  şekilde gerçekleşebileceği yönünde

Hollanda'da dört partinin liberal-merkez-sağın koalisyonu olan Hollanda Hükümeti, Yeşil partinin bir üyesi olan Groot Wassink'in taleplerine rağmen şimdiye kadar AB'nin tehcir programına katılmayı reddetti.

YUNAN ADALARI'NDAN 1600 ÇOCUK GELECEK

10 Avrupa ülkesinden Belçika, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Portekiz, Lüksemburg ve Litvanya ise tahmini sayıları 5.500 refakatsiz çocuktan 1600'nü Yunan adalarından alma sözü verdi.
Şimdiye kadar  Lüksembur 12 Almanya ise 47 mülteci çocuk kabul etti.

Öte yandan Alman Sosyal Demokrat partisi Avrupa Parlamentosu milletvekili Birgit Sippel Almanya'nın federal Hükümeti'nin çok yavaş ilerlediğini ve ilk etapta 47 çocuğun transferini saçma olarak nitelendirdiğini söyledi.

 

 

sığınmacıçocuklar avrupamülteciprogramı