2016'dan önce ehliyet alanlar dikkat: Süre daralıyor para cezası var! Ehliyet yenileme nasıl yapılır, gerekli evraklar neler, ücreti ne?

TAKİP ET

Eski ehliyetlerin kullanım süresi bu yıl sona eriyor. Eski tip sürücü belgelerinin 31 Aralık 2022'ye kadar yenilenmesi gerekiyor. Yıl sonuna kadar ehliyetini yenilemeyen sürücülere para cezası kesilecek. İşte ehliyet yenileme işlemiyle ilgili tüm detaylar...

1 Ocak 2016 tarihinden önce ehliyet alanların yeni sürücü belgesine geçmesi gerekiyor. Bu nedenle Ehliyet yenilemeyle ilgili detaylar da merak ediliyor.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı da vatandaşların ehliyetlerini yenilemeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Ehliyetini gerekli süre içerisinde yenilemeyenler hakkında ise idari para cezası yaptırımı uygulanacak.

SON TARİH YAKLAŞIYOR, PARA CEZASI VAR 

Eski ehliyetini yenilemeyen vatandaşlar hakkında cezai işlem uygulanacak. Buna göre; bu belgeler ile araç kullanan kişilere; kolluk kuvvetlerince Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereği 'Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanmak' fiilinden idari para cezası uygulanacak.

31 Aralık 2022 tarihinden sonra eski tip sürücü belgesini yenilemek için başvuranlar 15 TL olan değiştirme ücretinden yararlanamayacak, 2023 yılı için belirlenen gerekli harçlar (sürücü belgesi harcı), değerli kağıt bedeli ve vakıf ücretini ödeyerek yeni tip sürücü belgesine başvurabilecek.

EHLİYET YENİLEME NASIL YAPILIR?

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresinin 31 Aralık 2022'ye uzatıldığını bildirdi.

Ehliyet yenileme için randevular internet üzerinden, Alo 199 Çağrı merkezinden, mobil uygulamadan ya da ’nvi.gov.tr’den oluşturulabiliyor. Randevu oluşturulduktan sonra sürücü belgesini yenileme işlemi gerekli evraklarla birlikte nüfus müdürlüklerinden tamamlanıyor.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılan sürücü belgeleri PTT'ye teslim edilerek yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine ulaştırılıyor. Başvuruda bulunan kişilerin sürücü belgeleri ellerine ulaşana kadar geçen süreçte nüfus müdürlüklerinden ya da e-devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile başvuru sahipleri araçlarını kullanabiliyor.

DEĞİŞİM PARASI NE KADAR? 

Randevuyu alanların 15 liralık değişim ücretini (değerli kağıt bedeli) başvurudan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırması gerekiyor.

EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)

Eski sürücü belgesi

Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu

Sürücü belgesi

Değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu

2 adet biyometrik fotoğraf

Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Adli Sicil Belgesi (Adliyeden alınacak olup Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Ayrıca Nüfus Müdürlüğünde verilecek parmak izi.

Ehliyet sürücü belgesi ehliyet yenileme ehliyet son tarih yeni ehliyet