18 Aralık Katar'ın bağımsızlık günü değil, Osmanlı'ya karşı ayaklanarak tahta çıktıkları günmüş!

TAKİP ET

Türkiye'de de kutlamalar nedeniyle tartışma konusu olan "Katar Milli Günü" ile ilgili asıl gerçek ortaya çıktı. 18 Aralık'ın Katar'ın bağımsızlık günü değil, Osmanlı'ya karşı ayaklanan Casim bin Muhammed Sani'nin tahta çıkış tarihi olduğu öğrenildi.

Türkiye'de MKE'nin Katar Milli Günü'nü kutlaması tartışma yaratırken dikkat çeken bir detay ortaya çıktı.

18 Aralık tarihinin Katar'ın bağımsızlık günü değil, Osmanlı'ya karşı ayaklanan ve Katar devletinin kurucusu kabul edilen Casim bin Muhammed Sani'nin tahta çıkış tarihi olduğu öğrenildi.

1971 yılına kadar İngiltere'nin koruması altında kalan Katar, 3 Eylül 1971'de tam bağımsızlığını ilan etti. 3 Eylül tarihi 2007 yılına kadar Katar Milli Günü olarak kutlandı.

Ancak 2007'de Emir Şeyh Hamed'in kararnamesi ile Katar Milli Günü, 18 Aralık olarak değiştirildi. Değiştirilen tarihin Katar’ın bağımsızlığının ilan edildiği tarih değil, Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanan ve Katar devletinin kurucusu kabul edilen Casim bin Muhammed Sani'nin tahta geçtiği tarihti.

1878 yılında da Katar Osmanlı Devleti’nin toprakları içerisindeydi. Osmanlı Devleti Katar üzerindeki haklarından 29 Temmuz 1913'te vazgeçti. Katar, Birinci Dünya Savaşı’yla İngiliz işgaline girdi.

katar osmanlı katar milli günü katar emiri osmanlı katar türkiye erdoğan emir ayaklanma