Koronavirüsün görünmeyen etkileri

TAKİP ET

Koronavirüs mülteci kamplarını da etkisi altına alıyor. Dünya genelinde 10 milyondan fazla insanın yaşadığı bu kampların neredeyse hiçbiri Covid-19 testine tabi tutulmadı.

ALTUĞ GÖMLEKSİZ / ÇEVİRİ HABER

Test yapılmadan, dünyada görülen vakalar daha da artabilir ve virüs kontrolsüz yayılabilir. Bu durum dünyadaki mülteciler arasında yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Birçok mültecide de maske ve eldiven olmadığı acı bir gerçek.

Norveç Mülteci Konseyi Başkanı Jan Egeland, "New York ve Norveç'te dahi test sıkıntısı yaşanıyor ancak yardım etmeye çalıştığımız güney ülkelerinin çoğunda neredeyse hiç test uygulanmıyor" şeklinde konuşuyor

Suriye'nin İdlib eyaletinde, şüpheli koronavirüs vakaları almak için sadece bir küçük sağlık tesisi bulunuyor. Dünyanın en büyük mülteci kamplarından birine ev sahipliği yapan Bangladeş'teyse birçok yardım kuruluşu izolasyon tesisleri kurmak için el ele vermiş durumda . Kenya'daki iki kamptaysa açlık ve savaştan kaçan Somalili mülteciler, virüse karşı korumasızlar ve gelecek olan daha kötü günleri bekliyorlar.

Birçok kampttaki yetersiz alt yapı mültecilerin ellerini yıkamasına da engel oluyor. Mülteciler sosyal mesafe gerekliliğini de yerine getiremiyorlar.

Norveç Mülteci Konseyi'nden Egeland, mülteci nüfusu arasındaki güvenlik açıklarının tüm dünyayı riske attığını söyledi. “Eğer koronavirüs Avrupa'dan Türkiye üzerinden, İdlib'e yayılırsa ve orada bir güç kazanırsa, kesinlikle Avrupa'ya geri dönecektir.” diye belirtti.

KAMPTA İLK VAKA
Kenya'da bir mülteci kampında sebze satıcısı olan Mariam Abdi AP'ye yaptığı açıklamasında "Amerika'da her gün insanlar ölüyorsa, sizce bizler dayanabilecek miyiz? Hepimiz yok olacağız" diyor.

Ayrıca Lübnan'daki bir mülteci kampında Suriye'den gelen Filistinli bir kadının koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığını açıklandı. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, Covid-19 tespit edilen kadının Lübnan'ın doğusundaki Bekaa ilinde bulunan bir kampta yaşadığını bildirdi. Yapılan açıklamada, gerekli tüm önlemlerin alındığı ve hastanın Beyrut'taki Rafik Hariri Hastanesi'e kaldırıldığı, tüm tedavi masraflarının Ajans tarafından karşılanacağı belirtildi. Filistinli kadının ülkede mülteci kampı içinde tespit edilen ilk vaka olduğu bildirildi.

mülteci